dilluns, 27 de gener del 2020

DOS PROFETES INEXISTENTS?

Per Antoni Ferret

Els llibres 1 Reis i 2 Reis, de la Bíblia, no són de fiar. Tot fent la relació comentada de tots els reis haguts en els dos estats d'Israel, el del nord i el del sud, aquest darrer anomenat més precisament Judà, l'objectiu, o un objectiu, secret del llibre dels Reis sembla que va ser desprestigiar el regne del nord (ja desaparegut), els seus reis i... tot lo que pogués, per exemple els seus suposats profetes...

En el meu llibre La Bíblia ben explicada, seguint la valoració que en feien els autors  de La Biblia desenterrada, vaig escriure:  «Alguns d’aquests textos, els dos llibres dels Reis, minimitzaven i menystenien el regne del nord, el seu prestigi, sobretot els seus reis, el record dels quals degradaven, de vegades fins a detalls truculents. L’objectiu era desconèixer la superioritat que el regne del nord havia tingut, i afermar la supremacia de Judà. (I això quan el regne del nord no es podia defensar, perquè ja no existia!!) Els llibres 1 Reis i 2 Reis són dos altres llibres no recomanables, per mentiders i manipuladors.»

Elies i Eliseu (seguidor i successor del primer), suposats profetes, dels quals no ens ha arribat cap text de cap ensenyament, apareixen en els capítols 17-19 de 1 Reis, i en els 1-13 de 2 Reis. Segons l'autor, o autors,05426 d'aquest llibre, van dur a terme una interminable tirallonga de fets extraordinaris i increïbles, i gairebé tots arribant a l'absurd (excepte les ajudes vitals a les dues viudes pobres).

La primera actuació d'Elies consisteix en el conflicte amb el rei Acab, rei d'Israel del nord, casat amb la malvada consort Jezabel, introductora de la idolatria pròpia del seu país, quan el profeta, en nom de Jahvè, nega la pluja a Israel mentre durin les pràctiques idolàtriques oficials. La lluita és llarga, fins a la mort de tots dos reis, bé que la pluja torna molt abans...

Però els fets increïbles de tots dos «profetes» no tenen fi ni compte, passant per l'absurda fugida d'Elies al cel amb un carro de foc... Semblaria que les excentricitats d'Elies i Eliseu, explicades per l'autor de Judà, fossin altres elements imaginaris introduïts per tal d'augmentar encara més el desprestigi del regne d'Israel del nord.

Hi hauria bons motius per dubtar de l'existència real d'Elies i Eliseu. Jo estic molt segur que mai no van existir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada