dissabte, 25 de gener del 2020

TOT VA COMENÇAR A GALILEA

Selecció del comentari a l’evangeli (Mt 4,12-23) escrit per: José Enrique Galarreta  http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html



Galilea és el lloc on Jesús comença la seva vida itinerant de predicador del Regne, en compliment del que van anunciar els profetes.
Segons que explica Lluc, «a la sinagoga de Natzaret» Jesús s’adjudica la profecia d’Isaïes: «L'Esperit del Senyor reposa sobre meu,perquè ell m'ha ungit» (Lc  4,18), manifestant que allò que es va anunciar ara es compleix en ell.
Els quatre evangelistes manifesten que Jesús és galileu. Galilea és considerada mig pagana, és zona menystinguda i cap profeta considera que pugui ser el bressol del Messies. Tanmateix, els quatre evangelistes constaten que en aquella regió, considerada –Galilea dels gentils-- és el lloc on  Jesús comença la seva vida pública, basant-se en el que descriuen els deixebles, que després de la Resurrecció es  consideraren «testimonis» de l’itinerari que va fer Jesús, del que va dir i del que va fer.
Galilea amb el seu llac, serà una època daurada, de records  entranyables... en contraposició a Jerusalem i el Temple, en que l’oposició d’«el món» portaran Jesús a la creu.
La predicació de Jesús té per objectiu el Regne: «--Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop» (Mt 3,2).
Conversió i Regne, són dues paraules clau en la predicació de Jesús: la conversió ens duu de l’esclavitud a la llibertat del regne.
Jesús fa una crida als deixebles: «Ells deixaren immediatament les xarxes i el van seguir» (Mt 4,20). Jesús crida i l’home respon, aquest és el tema bàsic: Déu ofereix un camí i l’home accepta la seva proposta.
Acceptar la proposta és «seguir Jesús». Deixar les xarxes vol dir: deixar-ho tot. O, posar-ho tot al servei del Regne.
La crida va seguida d’una missió: «Veniu amb mi i us faré pescadors d'homes» (Mt 4,19) Això és un símil que no té més valor que el fet de dir a uns pescadors que els assigna una missió més important.
Deixar les xarxes i seguir Jesús és un acte d’alliberament. En realitat les xarxes són allò que ens lliga i ens impedeix ser lliures per a unir-nos a la tasca de Jesús.
La tasca de Jesús és curar i ensenyar; proclamar la Bona Notícia, fent-la present retornant la salut als que la necessiten...
En realitat, la tasca de Jesús, és una demostració de l’acció de Déu que es realitza a través de les persones que s’identifiquen amb ell, que és metge i llum.
Per això tenen tanta importància simbòlica els relats de curació de cecs, fins el punt que Joan, converteix el del cec de naixement en un dels eixos fonamentals del seu evangeli, construït entre la «llum» i la «foscor» (tenebres), que són una de les seves línies temàtiques fonamentals per a descriure l’ofici constant i exclusiu de Jesús a Galilea.
El Déu-Pare que ens descobreix Jesús, és llum i salut, paraula (Logos) i curació. Executant aquesta missió, Jesús mateix és converteix en la Bona Notícia. El Déu que predica Jesús és el Déu en el que creiem els cristians perquè és un Déu que dóna vida.
El que fa Jesús és invitar-nos a canviar, a convertir-nos, a obrir-nos al Regne.
Convertir-se vol dir canviar d’objectius, adoptar altres valors; orientar-se als objectius i valors del Regne, fer en la nostra vida la Voluntat del Déu que ens duu la Salvació.
La crida també és missió, és fer el que va fer Jesús. Tota la nostra vida cristiana és Missió: sigui des del matrimoni o des del celibat... Tots seguint Jesús i treballant pel Regne.
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada