dissabte, 20 de juliol del 2019

EL MENSASTGE FEMINISTA DE JESÚS

Selecció del comentari de l’evangeli (Lc 10,38-42)

En l’evangeli d’avui se’ns indica que Jesús segueix l’itinerari que el porta a Jerusalem. I, Lluc, «intenta determinar el perfil d’aquells que volen seguir Jesús».
Es tracta d’un relat que només l’escriu Lluc, «i no és casualitat que una vegada més» demostri el seu interès en «destacar la importància de la dona en la vida pública de Jesús».
Jesús no «condemna l’actitud de Marta (diferent a la de Maria), sinó que li serveix de contrapunt per a ressaltar la necessitat dels cristians d’escoltar l’únic Mestre»
Marta és dona d’acció; el compliment de la Llei!” És una manera d’entendre la relació amb Déu, «que no exigeix el canvi interior».
María «simbolitza els seguidors [...] que no se senten condicionats per les institucions i la seva manera d’entendre Déu; que reben el missatge de Jesús sense prejudicis».
Resumint: «Marta rep Jesús a casa seva seguint la Llei. Maria ho fa en el seu cor i aprèn les seves ensenyances».
María «dispensa a Jesús la verdadera acollida». Tot i que  d’aquí no se’n pot deduir una distinció entre «vida activa» i «vida contemplativa», i molt menys una «oposició» entre elles. L’evangeli s’ha de viure en plenitud enmig del món, «recolzant l’acció amb la contemplació». Tampoc és possible «una autèntica contemplació que no es manifesti en l’acció».
Els cristians «hem de ser, a la vegada, Marta i María», tot i reconeixent la dificultat de mantenir l’equilibri
En aquest relat, a més, a Maria se la presenta lliure de l’aspecte marginal que la societat d’aquell temps dispensava a les dones. Maria, per Jesús, «és una interlocutora vàlida per a rebre el seu missatge». En aquest sentit, potser estem davant del «relat més subversiu» de tot l’evangeli: «Maria es va asseure als peus del Senyor i escoltava la seva paraula» (Lc 10,39) Talment com ho feien els deixebles. Sense discriminació per raó del sexe. Contravenint les dites rabíniques, que consideraven «la dona (pel fet de ser-ho) incapaç de comprendre la Llei».
Però Jesús dóna a «la dona el mateix dret que té l’home per a desenvolupar el seu interior i buscar el seu enriquiment humà [...] i els seus valors espirituals».
Selecció i redacció; Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada