diumenge, 14 de juliol del 2019

LA CREACIÓ ÉS LA MANIFESTACIÓ DE DÉU

Escrit original: Fray Marcos: http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Avui l’evangeli de Lluc ens parla de l’amor al pròxim més enllà del compliment de la Llei. Perquè «La voluntat de Déu no ens ve de fora, sinó que és una exigència profunda, pròpia del nostre ésser».
Comença amb la pregunta del mestre de la Llei, «que com a jurista ja sabia la resposta». Per tant: «no pregunta per aprendre sinó per examinar». Però el mestre només sabia la Llei dels homes i Jesús, li fa veure la voluntat de Déu.
«--Un home baixava de Jerusalem a Jericó i va caure en mans d'uns bandolers, que el despullaren, l'apallissaren i se n'anaren deixant-lo mig mort». (Lc 10,30)
Aquesta paràbola dita del Bon samarità. «ens invita a descobrir una manera nova de ser humà. No n’hi ha prou en ser religiós i tenir molt bones relacions amb el Déu del temple. Encara que siguis sacerdot o levita, s’ha d’anar més enllà i fer-se proïsme».
Els jueus d’aquell temps «no pensaven en un amor universal [que es deriva de la Creació], sinó, i només, en un amor [per la gent] del seu poble». Els altres [samaritans inclosos] eren «considerats, fins i tot, enemics».
Aquest és el «fonament de la mentalitat legalista que només obliga a socorre l’altre «des de l’estricte compliment de la Llei, que no exclou el sentiment de superioritat o menyspreu». Molts cristians «han caigut en la trampa» de no haver de implicar-se en la situació de l’altre», quan s’aplica la llei, encara que s’apliqui «en nom de Déu».
El bon samarità no pregunta: «va arribar prop d'ell, el veié i se'n compadí». (Lc 10,33) Ell anava de viatge, però li diu a hostaler: «--Ocupa't d'ell i, quan jo torni a passar, et pagaré les despeses». (Lc 10,35)
Cal entendre bé l’ensenyança de Jesús. «Cada vegada que ens allunyem dels conflictes del proïsme, ens estem allunyant de nosaltres mateixos i de Déu. Si ens desentenem de l’altre, estem perdent l’ocasió de donar ple sentit a aquesta vida i convertir-la en VIDA autèntica».
Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada