dissabte, 13 d’octubre del 2018

HEM D’ELEGIR, O SEGURETAT O REGNA DE DÉU

 Camentari a l’evangeli (Mc 10, 17-30) per: Fray Marcos
CONTEXT
Avui tenim al davant un text entranyable, que acaba una mica trist. Jesús s’apropa a Jerusalem i es troba amb un home ric que vol donar el pas de seguir-lo. , Però, el verdaderament important és el motiu pel que finalment es nega a seguir-lo. Cal tenir present que pels jueus la riquesa era senyal de benedicció de Déu. Com podia renunciar-hi?
EXPLICACIÓ
,«un home s'acostà corrent» (Mc 10,17) El fet d’acostar-se corrent indica un gran interès, una necessitat urgent. L’home en qüestió era un jove ric que buscava assegurar-se «la vida eterna». Probablement esperava de Jesús algun precepte encara més difícil que els establers per Moisès. Però Jesús no és mestre de preceptes i li respon amb una proposta original. No li ofereix seguretats sinó que confií en la seva promesa, sense límits. «Només et falta una cosa: vés, ven tot el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor al cel». (Mc 10,21)   Ja compleixes amb la Llei, fes el què et dic «i segueix-me». Jesús puja a Jerusalem on trobarà la mort. Seguir-lo significa estar disposat al fracàs, en aquesta vida terrena.
Respecta Déu, agenollar-se davant d’ell, com demana la Llei és una forma exagerada d’admiració. «entrar al Regne de Déu!» (Mc 10,23) volia dir, en temps de Jesús, garantir una existència feliç després de la mort . Però el ric ja tenia garantida una existència feliç aquí a la terra i el que demanava era poder seguir desfruitant-la en el més enllà. Això és el que demanava a Jesús. Però Jesús recomana el seguiment de la segona part dels manaments. Aquells que fan referència al proïsme, no pas els que fan referència només a Déu. Aquest és un ensenyament exclusiu de Jesús, contràriament al que era important pels jueus.    .
Jesús ha refusat ser el Mestre bo. «De bo, només n'hi ha un, que és Déu (Mc 19,18) . Per no tenir Jesús se sent desposseït, fins i tot d’aquest atribut. En això radica l’autèntica pobresa. Ell no té possessions. Se sent buit fins i tot de pobresa, buit de bondat i de personalitat («ego»).
Es quasi impossible no sentir-se atrapat per la riquesa, però és molt més difícil superar el sentiment de creure’s superior. La pitjor supèrbia és la de creure’m que soc bo i això em doni drets davant Déu.
«Una cosa ens falta: seguir Jesús». Amb el compliment de la Llei ens assegurem la vida eterna, però per entrar al Regne fa falta seguir Jesús preocupant-se dels demés.
El mateix Jesús conclou: --Que n'és, de difícil, per als qui tenen riqueses entrar al Regne de Déu! (Mc 10 23) pel que posi només la seva confiança en la riquesa. «pels homes, impossible, si no és amb l’ajut de Déu».
Selecció i redacció (sense revisió de l’autor) de: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada