dissabte, 6 d’octubre del 2018

EL MATRIMONI ÉS L’ÀMBIT IDEAL PER AL DESEMVOLUPAMENT HUMÀ

Camentari a l’evangeli (Mc 10, 2-16) per: Fray Marcos
TEXT
L’evangeli d’avui situa Jesús, com en diumenges anteriors fent camí cap a Jerusalem. I segueix instruint als seus deixebles. En aquestes que els fariseus li fan la pregunta: És permès a un home de divorciar-se de la seva dona? (Mc 10,2). La pregunta és inversemblant, doncs que el divorci era admès per tothom.  Però ara el que es discuteix són els motius que el justifiquen.
En altres evangelis es pregunta: És lícit repudiar per qualsevol motiu?  Això si que té sentit, perquè la intenció dels fariseus era posar Jesús enmig de les discussions dels rabins. Però Jesús els contesta amb una altre pregunta: Què us va ordenar Moisès? (Mc 10,3) I aprofita per a donar-los-hi pautes de discerniment sobre l’aplicació de la llei.
EXPLICACIÓ
Els fariseus ja saben que l’ensenyament de Jesús no es mou en el terreny de les arbitrarietats que perjudiquin a la persona. La Llei de Moisès és masclista i denigra a la dona, negant-li els seus drets.
L’evangeli de Marc va dirigit a les comunitats cristianes de Roma, on és permès que sigui la dona la que es divorcií del marit cosa que en el món jueu era impensable.
Però el que fa Jesús és deixar clar que la Llei no té un valor absolut, doncs que s’ajusta a les circumstàncies temporals i no sempre va orientada al seguiment de la voluntat de Déu. Aquella voluntat manifestada en la creació i que no és altre que el creixement de la persona (home i dona) per sobre de les lleis i reglaments que només tenen sentit si ajuden a aquesta finalitat. .
La resposta segueix essent vàlida per l’Església d’avui i pels que es manifesten cristians. No és amb imposicions excloents que farem reeixir les comunitats. Moguts a legislar i estratificar la conducta humana, en termes de: repudi, divorci i adulteri, ens oblidem d’analitzar les verdaderes causes dels problemes en les relacions matrimonials.
Al matrimoni si arriba per amor i es manté per amor. A casa, els infants aprenen a estimar.
Jesús no passa de la Llei però li vol donar sentit invitant-nos a descobrir, els jueus del seu temps i els cristians d’ara, l’arrel antropològica del matrimoni (unit al projecte de Déu) que no és altre que el de potenciar verdaderament l’ésser humà. Un ésser humà que només pot desplegar la seva plena humanitat en companyia, i en una relació estable de parella, i poder conseguir el màxim grau d’aprofundiment possible de la relació humana sobre la base de l’amor.
Selecció i redacció (sense revisió de l’autor) de: Salvador Sol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada