diumenge, 2 d’octubre del 2011

LA FE EN L’EVANGELI DE MARC




Diguem d’entrada que fe és solidaritat. Així ho entén el teòleg colombià Harol Segura. (article Fe que es veu, 28/09/11, Lupa protestante)
Quan Pau escriu sobre la fe ens diu que Creure és posseir anticipadament allò que esperem, és conèixer realitats que no veiem. (He 11,1). Aquesta afirmació, llegida de pressa, ens situa en el terreny de les conviccions íntimes, personals, i no és aquesta la intenció de l’apòstol, ni té suport bíblic. «La fe cristiana –diu Segura- es presenta en els relats sagrats com una cosa que es pot observar, verificar, veure»  


Llegint Marc 2,1-12 s’entén millor. Quan la gent sap que Jesús ha tornat a Cafarnaum s’hi aplega deixant el seu entorn totalment ocupat. Quatre homes li volien presentar un paralític i en veure que no si podien apropar van desmuntar part del sostre de la casa on era i van baixar la llitera fins on era Jesús. La fe dels quatre més el paralític era evident. Jesús li diu: «Fill, els teus pecats et són perdonats». Alguns mestres de la llei que hi havia pensaven que Jesús blasfemava atribuint-se aquella potestat que només té Déu. Jesús vol deixar clara l’acció que ha realitzat. Els diu: -Què és més fàcil, dir al paralític: "Els teus pecats et són perdonats", o dir-li: "Aixeca't, pren la llitera i camina"? I, tot seguit digué al paralític: «Aixeca't, pren la llitera i vés-te'n a casa»

El miracle no deixa de ser sorprenent. Els quatre buscaven la curació física del paralític i Jesús els surt perdonant-li els seus pecats. També els fariseus es van sorprendre, perquè incrèduls en què Jesús pogués perdonar els pecat, fet que no és visible, reforça la seva autoritat curant-lo físicament. Diu Segura que aquesta doble acció de Jesús planteja «la relació entre salut espiritual i salut corporal», que en molts casos són causa-efecte. Avui que el món té plantejats tants de sofriments el missatge que ens queda d’aquest relat evangèlic ens deixa clar que si volem contribuir a l’expansió del Regne ens cal anar eliminant «l’arrel de tots els mals».   

Tornant a la fe, quedem-nos amb el gest de solidaritat dels quatre envers el paralític. Aquests, per sí sol, no té accés a Jesús. Tampoc els quatre ho tenen fàcil. D’haver fet allò que considerem políticament correcta el paralític no s’hagués curat. Tenir fe deu voler dir trencar convencions i deixar-se endur per les conviccions. Els quatre, davant les dificultats que troben desenvolupen el que Segura en diu «un pla molt creatiu». « Jesús, òbviament s’adona del que està passant (...) veu la fe dels cinc (...) la solidaritat traduïda en un gest d’ajuda a  l’home que per si sol no podia arribar fins on era Jesús»

No és el què fem allò que salva, sinó perquè ho fem. Ho diu Pau: És per la gràcia que heu estat salvats per mitjà de la fe! I això no ve de vosaltres: és un do de Déu. No és fruit de les obres, perquè ningú no pugui gloriar-se'n. (Ef 2,8-9). Fe i imaginació, esforç i amor. Solidaritat...  Aquests és el missatge!

Salvador Sol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada