diumenge, 10 de setembre del 2023

 CORRECCIÓN FRATERRNAL*

Resum del comentari a l’evangeli (Mt 18,15-20) escrit per: Fray Marcos – Fe adulta


CONTEXT

L’evangeli d’avui és un discurs sobre la camunitat la comunitat.

La paraula església només surt en Mateu, però referint-se a una superestructura, sinó a la petita assemblea local que viu la fe en Jesús. I que, per primera vegada, reben el nom de «germans»

En l’evangeli aquests text ve a continuació de la paràbola de «L’ovella perduda», que acaba amb la frases: 

« El vostre Pare del cel no vol que es perdi ni un de sol d'aquests petits.» (Mt 18,14) Avui el tema no va de pecat, sinó de guanyar-se el germà que ha fallat, per la comunitat.És important adonar-se de que l’evangeli ens parla d’una comunitat (església) que no és perfecta, sinó comunitat de germans que reconeixen les sebes limitacions i es necessiten per a superar els seus errors.

EXPLICACIÓ

El text diu: «Si el teu germà et fa una ofensa, vés a trobar-lo.» (Mt 18,15.BCI) És a dir, sigues tu qui el busca per perdonar-lo. No esperis que sigui ell qui et demani perdó, com seria el normal.

El text cal unir-lo a la pregunta de Pere: «Senyor, quantes vegades hauré de perdonar al meu germà les ofenses que em faci? Set vegades?» I la resposta de Jesús és taxativa: 

«No et dic set vegades, sinó setanta vegades set.» (Mt 18,21-22)

Ara bé, si l’ofensa en és contra mi, sinó com deixen entendre algunes versions de la Bíblia, fos contra la comunitat, és la comunitat la que ha de perdobar i no una sola persona.

Això fa referència al «lligar» o «deslligar» com atributs de la comunitat, a les ofenses contra Déu: «Us ho asseguro: tot allò que lligueu a la terra quedarà lligat al cel, i tot allò que deslligueu a la terra quedarà deslligat al cel.» (Mt 18,18)

És el mateix que Mateu, fa dos diumenges, atribuïa a Pere, i ens planteja un dilema: Qui té la potestat última de perdonar les ofense a Déu? L’única solució no pot ser altre que la decisió de Pere quedi sotmesa a la decisió de la comunitat, com a Cap que la representa.

*.- Veure oriinal. https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/383-mateo.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada