diumenge, 4 de juny del 2023

 DIOS ES EL QUE AMA, EL AMADO Y EL AMOR*

Algunes idees extretes del comentari sobre l’evangeli (Jn 3,16-18) escrit per Fray Marcos – Fe adulta.


La festivitat de la Santíssima Trinitat és la festa de Déu de cada dia, que hem de saber reconèixer i viure.

La Trinitat és el misteri de l’AMOR-VIDA (relacional), que només podem conèixer si som capaços d’entendre que la vida és relació, convivència.

- Joan, en el seu evangeli ens diu que Jesús: «Vingué com a testimoni a donar testimoni de la llum,» (Jn 1,7) Tot intent d’arribar a entendre el misteri de la Trinitat, és inútil. Creure en el misteri, seguint la metàfora de l’evangeli, és tant com dir que: creure en Déu és com creure en la llum, que no cal explicar-la. N’hi ha prou en obrir els ulls per adonar-se que existeix.

Més que l’intent d’entendre (teologia), el que ha de fer un cristià és viure la presència de Déu en el seu interior. Com han fet i fan els místics. Impregnar-se de l’Esperit de Déu, que és Vida, i posar-lo al centre de la seva vida, i viure’l en sentit trinitari, és a dir, en comunitat.

- Res del que puguem dir sobre Déu és cert. Qualsevol definició o qualificatiu que li atribuïm és incorrecta. Callar sobre Déu, és sempre més exacte que intentar definir-lo. Diuen els orientals: «Si la teva paraula no és millor que el silenci, calla.»

Déu és essència, no pot tenir parts ni qualitats (atributs). Ell no és bo; és la bondat. No es pot dir que és misericordiós; és la misericòrdia, etc.

- Déu és, no fa. Si estima, és amor. Però és un AMOR diferent del nostre. Un amor que no podem comprendre però sí experimentar.

Pels primers cristians l’amor de Déu era «àgape», per significar que es tracte d’una unió profunda, fraterna.

- Déu no pot deixar de ser aquest amor, perquè és la seva essència, Sense ell deixaria de ser.

- Viure l’experiència del Déu Trinitari, seria experimentar-lo:

1) Com a Déu, ser absolut.

2) Com a Déu al costat nostra, present en l’altre.

3) Com a Déu en l’interior de nosaltres mateixos, fonament del meu propi ser

- Apropar-se al Déu que es va revelar en Jesús, és descobrir la Trinitat. És experimentar el El Pare, el Fill i Esperit com a Déu U, i com a part del nostre ser i en els altres.

- El Déu revelat per Jesús, és amor. Això és l’essència de l’evangeli. La millor notícia que podia rebre un ser humà és que Déu no el pot apartar del seu amor. Aquest és el fonament de la nostra confiança en Déu. Confiança absoluta i total perquè, encara que volgués no ens pot fallar. Déu és AMOR i no pot fer altre cosa que salvar-nos.

*.- Veure l’original: https://www.feadulta.com › 3.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada