dissabte, 13 de maig del 2023

 DIOS COMO DON ABSOLUTO, FUNDAMENTO DE NUESTRO SER*

Reflexions extretes del comentari a l’evangeli (Jn 14,15-26) escrit per: Fray Marcos – Fe adulta


L’evangeli i les lectures litúrgiques d’avui ens preparen per la Pentecosta que celebrarem d’aquí a dos diumenges. La Pentecosta és la primera de les tres festes del temps pasqua (les altres són Trinitat i Corpus). Un temps en que se’ns proposa una reflexió sobre la nostra relació amb Déu que és Esperit i fins a quin punt el podem descobrir i viure’l com a do.

Des de la nostra contingència, mai podrem assolir la plenitud humana si no integrem el diví en la nostra existència. Però aquesta integració només és possible si prenem consciència del que som, realment.

Pentecosta és la presència de l’Esperit, sense la qual no hagués estat possible l’experiència pasqual. Que el nostre ésser, material i espiritual, estigui ple de Déu, és fruit de l’Esperit.

En els Fets dels Apòstols Lluc presenta la Pentecosta com l’altre cara de la moneda de la Torre de Babel. En aquell episodi, el pecat va dividir els homes, en aquest l’Esperit els congrega i els uneix, invitant-los a superar la diversitat que és fruit del jo fals.

L’Esperit Sant que tots portem dins no és un personatge diferent del Pare i del Fill, sinó que és el Déu U, desmaterialitzat i més enllà de la imatge antropomòrfica. No és com un do que ens dona el Pare o el Fill, sinó que és el mateix Déu que se’ns dona com a DO absolut, i és el que fonamenta tot el que nosaltres podem arribar a ser.

No és una realitat que s’aconsegueix resant i suplicant, sinó que ja el posseïm, és el primer fonament del meu ésser, d’on surt tot el que sóc.

La paraula «Esperit», en hebreu «ruah» i en grec «pneuma» té molts significats a l’AT, però el predominant fa referència a una força invisible, molt eficaç, que s’identifica amb Déu i capacita a l¡ésser humà per a realitzar tasques que sobrepassen les seves possibilitats normals.

Segons els evangelis, Jesús és obra de l’acció de l’Esperit:

    - «Concebut per obra de l’Esperit Sant.»
    - «Nascut de l’Esperit.»
    - «Baixa sobre ell l’Esperit.»
    - «Ungit amb la força de l’Esperit.»
    - «Com a home que era el maten, però en posseir l’Esperit va ser tornat a la vida.».

Queda clar que la figura de Jesús no es podria entendre si no fos per l’acció de l’Esperit. Però tampoc podríem entendre l’Esperit si no fos pel que d’ell ens ha revelat Jesús.

*.- Veure l’original: https://www.feadulta.com › 3...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada