dissabte, 27 de juny del 2020

NOMÉS PODEM ESTIMAR DÉU, ESTIMANT ALS ALTRES

Selecció del comentari de l’evangeli (Mt 10,37-42)* escrit per Fray Marcos**

Estimar és donar sense esperar res a canvi.
Jesús no ens demana que renunciem a res, sinó que busquem la manera d’assolir la plenitud humana.  
Dos propostes que ens fa l’evangelista i que són essencials per a seguir Jesús.
-       «Qui estima el pare o la mare més que a mi, no és bo per venir amb mi» (Mt 10, 37).
Sobre l’amor familiar (o entre persones) i l’amor a Déu (o a Jesús, que és el mateix), no i hem de veure enfrontament ni conflicte.
Déu no és el Senyor i amo que exigeix ser estimat al marge dels altres. L’amor, com el planteja Jesús en l’evangeli de Joan, és equivalent: «Aquest és el meu manament: que us estimeu els uns als altres tal com jo us he estimat».(Jn 15.12)
A Déu només podem estimar-lo estimant als altres.
L’evangeli ens parla sempre d’amor al proïsme. No hi ha més amor que aquell que arriba a una persona concreta, sigui de la família, per una qüestió de proximitat, o sigui un desconegut.
Donar sortida als impulsos instintius de protecció (que també ho practiquen moltes espècies d’animals), no garanteix el més mínim grau de qualitat humana. Però seria un error més gran creure que van en contra de la meva humanitat.
L’evangeli ens diu que no és humà deixar-se guiar només pels instints, ni oposar-s’hi. No es tracta d’estimar més o menys sinó d’estimar de debò.
L’amor de la mare o el pare pels seus fills es pot considerar sublim. Però alerta,   també pot ser fruit d’un egoisme que només busca la seguretat material o afectiva de l’ego. I, aleshores, l’«amor» familiar es converteix en un obstacle per a un creixement verdaderament humà.
Aquest «amor-egoisme» no és bo pel que estima ni pel que és estimat. El verdader amor es manifesta quan l’instint s’orienta a allò que és específicament humà i és capaç de fer sortir d’un mateix per anar cap a l’altre.
Així és com l’instint deixa pas al progrés humà, i la família és el millor camp d’entrenament per aprendre a estimar.
El que és instintiu no va en contra de la persona, a menys que s’utilitzi la ment per potenciar només la part biològica, el desplegament exclusiu de la seva animalitat.   
No estimar als fills ni als pares no pot ser humà, i per tant, no pot ser evangèlic. I un amor verdader no pot anul·lar-ne un altre.  
Si l’«amor a Déu» s’oposa a l’estimació dels pares, o no és té clar que significa estimar Déu o no es té clara la idea de què és estimar als homes.
-       «Els qui vulguin guardar la vida en poder seu, la perdran, però els qui per causa meva l'hauran perduda, la retrobaran».
Estem davant d’una altre frase difícil. La traducció grega de la paraula vida pot ser: «zoe», «bios» i «psiques». El text de l’evangeli parla de psique, és a dir, de la vida que capacita les relacions interpersonals.   
No es tracta, per tant, de deixar-se matar, sinó de posar tot el que ets a disposició dels altres. La qual cosa no equival a «perdre» la vida, sinó a «retrobar» el sentit autèntic de la humanitat.
L’amor és gratuït. Oferir «un got d’aigua» a un desconegut que té set, pot ser la manifestació d’una profunda humanitat.
Cal reconèixer que vivim en una societat de consum totalment allunyada del que avui ens ha dit l’evangeli.
Selecció i redacció: Salvador Sol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada