divendres, 12 de juny del 2020

DONAR-SE ALS ALTRES*,

Selecció del comentari de l’evangeli (Jn 6,51-58)** escrit per Fray Marcos

Avui l’evangeli ens parla del cos i de la sang de Jesús. Es tracta de la celebració eucarística, una de les tradicions més antigues, i del que és més difícil de comprendre i d'explicar.
Algunes consideracions.
L’eucaristia és un sagrament, no un acte de magia. No podem pensar que en la consagració es produeixi un miracle. Quan al Concili de Trento va establir que en l’eucaristia es produïa una trans substanciació, cal advertir que no es referien a una transformació del pa i el vi en cos i sang, sinó que es tractava de conceptes metafísics.
L’eucaristia ha d’anar unida a la comunió. Són accions complementàries. Una eucaristia sense comunió o una comunió sense eucaristia, deixarien el sagrament incomplert.
L’evangelista Joan parla del pa de vida en concepte d’«aliment», que ens ajuda a creure i a seguir Jesús.
En l'antropologia jueva, l'ésser humà era una sola unitat. No estava format per ànima i cos (que és un concepte grec). L’home-cos, per ells, era l'ésser humà com a subjecte de relacions amb els altres. Quan Jesús diu: «això és el meu cos», està dient: això sóc jo, això és la meva persona, sóc aquí per deixar-me menjar.
La sang pels jueus era la vida. Quan Jesús diu: «això és la meva sang, vessada» s’està referint a la seva vida que s’està esgotant en benefici de tots.
L'eucaristia és un fet comunitari. És el sagrament de l’amor. I no i pot haver amor en absència de l’altre. Només la comunitat pot fer present el lliurament que va fer Jesús de la seva persona, en l'últim sopar.
El pa i el vi signifiquen Jesús com a do de si mateix; de la seva vida en plenitud, identificat amb el Pare. Fer meva aquesta forma de vida és el que significa cpmbregar.
En les paraules: «Feu això», Jesús no es refereix a un acte de culta, sinó al fet de partir-se i donar-se als altres, com ell ha fet.
Els signes eucarístics són el pa «partit» i la sang «vessada». Partir-se pels altres és fer present a Déu que és do infinit i universal. I vessar la sang és donar la vida. Els jueus tenien temor a apropiar-se de la vida (de la sang) d'un altre, Però fer el memorial de Jesús, és viure la mateixa vida que ell va viure.
La nostra vida només serà cristiana si es vessa, si es consumeix, en benefici dels altres. 
L’eucaristia és un sagrament. I un sagrament, és el signe (d’una realitat que entra pels sentits); una realitat transcendent que no podem veure, ni sentir ni tocar. Però la fem present per mitjà del signe. 
En el sagrament de l’eucaristia es concentra tot el missatge de Jesús.
Selecció i redacció: Salvador Sol
*.- Veure original: http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada