dissabte, 27 de febrer del 2016

L'ANORMALITAT D’UN PAPA NORMAL




Hem de convenir que no estem acostumats a un papa sense la «majestat hieràtica» d’un Pius XII, i la distància que el separava dels que se li volien apropar. En algun lloc s’ha escrit que s’havien de fer tres genuflexions abans de poder-li besar l’anell. Els altres papes que hem conegut, potser amb l’excepció de Joan XXIII tampoc ho posaven fàcil. Uns pel que representava tradicionalment la seva figura (Joan Pau II, a més, per qüestions de seguretat) encara que volien aparentar el contrari. Amb el papa Francesc hem descobert la verdadera dimensió humana de l’home tocat per Déu. «No es que Francisco se baje de su seriedad –diu el cardenal Maradiaga-: es que nos trata como de su familia [...] Toma la merienda conversando con nosotros». 

El cardenal Oscar Andrés Rodriguez Maradiaga, arquebisba de Tegucigalpa (Honduras) és un dels cardenals que el papa va escollir per a que formés part del grup de nou cardenals (G-9) que cada dos mesos es reuneixen amb el papa en qualitat d’assessors. És, per tant, persona propera, i confessa: «que li agrada treballar amb el papa» per analitzar la situació del món, en el seu cas, centrat a Llatinoamèrica on la realitat de l’Església catòlica és molt diferent de la tenim a Europa. Allà, per exemple, els pes de la família s’expressa en forma de clan i aquesta manera de fer comunitat de família s’adapta molt bé a la formació de comunitats més amples que comparteixen angoixes i esperances. 

Aquesta proximitat humana és la que el papa argentí ha fet entrar al Vaticà i ha tingut ocasió de practicar en la seva recent visita per sud-amèrica: proximitat, abraçades, petons... Quan algú li va preguntar: ¿Santidad le esperamos en México? El papa sense pensar-s’ho dues vegades li contesta: ¿Con tequila o sin tequila?. Sembla una anècdota trivial, però no ho és, denota que el papa no està tens en el seu paper de bisbe de bisbes, i té l’espontaneïtat de l’home normal que no té por de fer el ridícul, com li passaria a un monsenyor de Roma. Només és qüestió de sentir-se un món més en aquest món, a qui Déu 8o l’Església) li ha confiat la missió que Jesús li donà a Pere: «Pastura les meves ovelles» (Jn 21,16) I això no es pot fer des d’una cadira gestatòria o un papamòbil blindat, sinó trencant el protocol de seguretat y saludant a la gent amb, amb cara riallera i deixant anar algun acudit. 

Però no ens enganyem, Maradiaga també ens dóna a conèixer la cara íntima, privada del papa, la seva religiositat. «Es lleva a dos quarts de cinc del matí, i després de la seva neteja personal, fa oració fins a les set es prepara per la celebració eucaristia. Després d’esmorzar en el menjador de la residència de santa Marta, comença la seva jornada de treball. A les set de la nit torna al seu recolliment en oració i meditació, com feia Jesús quan apartant-se dels apòstols es retirava a pregar». Els que viuen a la residència comenten que se’l poden trobar per l’ascensor o els passadissos de la manera més natural. «És una persona –diu Maradiaga- que viu submergida en Déu i consegüentment, no se li veu que perdi la pau interior malgrat els enormes problemes que afronta l’Església». 

Ara, amb el Jubileu de la Misericòrdia, el papa Francesc vol que l’Església deixi de condemnar: «Qui soc jo –va dir en certa ocasió- per condemnar». L’Església ha d’assumir la cultura del perdó i retornar al seu sí a tots aquells que per una malentesa doctrina de la fe, han estat apartats de les càtedres de teologia i religió, se’ls ha retirat la llicència per exercir el ministeri sacerdotal, i se’ls ha prohibit la participació als sagraments per les seves tendències sexuals o perquè han trencat el matrimoni i viuen en parella. La misericòrdia –diu el diccionari del Institut d’Estudis Catalans- és: «És una profunda pietat o comprensió que empeny a perdonar, a socórrer». 

L’exemple de normalitat en que el papa viu la seva acció missionera ens ha de duu a descobrir la manera de ser cristià, no pas per imitar-lo a ell sinó pel seguiment que ell fa de Jesús, aquell galileu que ens va ensenyar a viure i morir seguint la voluntat de Déu. L’Església, els cristians, ho hauriem de tenir en compte!.

Salvador Sol, (Font principal: Luís M.Modino, entrevista al cardenal Marediaga, 23/02/16, Religió digital)     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada