dimarts, 5 de novembre del 2013

UN NO CREIENT ENTREVISTA AL PAPA

Ja sé que vaig amb una mica de retard, però acabo de llegir l’entrevista que Eugenio Scalfari (periodista italià de 89 anys) va fer al papa Francesc el passat 1 d’octubre. N’hem seleccionat alguns paràgrafs.

 
L’entrevista comença amb unes declaracions sorprenents: «El mal més greu que afecta al món aquests anys –diu el papa- són l’atur juvenil i la soledat dels vells». I un pot preguntar-se: aquests problemes afecten l’Església? Doncs sí, perquè afecten a dos elements essencials de la vida: «el treball i l’esperança» en els primers i «atenció i companyia» en els segons. L’Església –pensa el papa- «ha d’enfrontar-se a aquests problemes de manera urgent».     
El papa expressa que «el capitalisme salvatge no fa sinó tornar més forts els forts, més dèbils els dèbils i més exclosos els exclosos». L'entrevistador pregunta si aquesta situació no són els polítics qui l'haurien de resoldre. La resposta és: «L’Estat hauria d’intervenir directament per a corregir les desigualtats més intolerables», però l’Església no pot restar indiferent al problema, i ha de vetllar «tant pel cos com per l’ànima» de totes les persones.
 
Parlant de la llibertat de consciència, el papa diu: «Tothom té una idea del Bé i del Mal i ha d’elegir seguir el Bé i combatre el Mal tal i com ell el concep. Amb això ni hauria prou per a canviar el món». L’Església ho està fent?. «Sí, -respon el papa- les nostres missions tenen aquests objectius: individualitzar les necessitats materials i immaterials de les persones i tractar de satisfer-les com puguem». I, interpel·la a l’entrevistador: «vostè sap que és l’àgape?. És l’amor pels altres, com va predicar el Senyor. Això no és proselitisme, és amor. Amor al pròxim, llevat que serveix al bé comú».
El papa és valent i no es talla: «Els caps de l’Església sovint han estat narcisistes, afalagats i exaltats pels seus cortesans... La cort és la lepra del papat». Es refereix a la cúria?. «No, a la cúria pot haver-hi cortesans». La seva raó de ser és la de «gestionar els serveis de la Santa Seu. Però té un defecte: és vaticano-cèntrica».
«Vostè pel que he entès –pregunta el papa-, no és creient però no és anticlerical. Són dues coses molt diferents». Soc anticlerical –diu el periodista- quan em topo amb un clerical. El papa contesta: «A mi em passa el mateix»
L’entrevista entra en un joc de preguntes curtes i respostes ràpides.- Vostè se sent tocat per la gràcia?. «Això no ho pot saber ningú. La gràcia no forma part de la consciència, és la quantitat de llum que tenim en l’ànima, no de saviesa o de raó. També vostè, sense el seu coneixement, pot ser tocat per la gràcia». Sense fe, sense creure?, pregunta el periodista. La resposta és: «La gràcia està relacionada amb l’ànima». Però jo no crec en l’ànima!. «No hi creu però la té».
Santedat, s’ha dit que vostè no té intenció de convertir-me i crec quer no ho aconseguiria. «Això no se sap, -contesta el papa- però no és la meva intenció».
L’entrevista segueix amb preguntes i respostes interessants, però jo ho deixo aquí, fent meves les paraules d’Scalfari: «Si l’Església esdevé com la pensa i la vol -el papa Francesc- hi haurà un canvi d’època».

Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada