divendres, 22 de novembre del 2013

MOGUDA A LES SEUS EPISCOPALS ESPANYOLES.

Tot el que comença acaba. També el poder eclesiàstic. Sabem per les notícies de la premsa que el papa Francesc acceptarà la renúncia que va presentar, en complir setanta-cinc anys (ara en té setanta-set) Antonio María Rouco Varela, el cardenal més influent de l’episcopat espanyol, de les últimes dècades. La seva substitució a la seu apostòlica de Madrid, pot esdevenir complicada per un papa que vol renovar i regenerar l’Església, dels tics conservadors i prepotents dels actuals bisbes en general i d’una manera particular a casa nostra. També es troba en la mateixa situació la seu de Barcelona amb el cardenal – arquebisbe Martínez Sistach.
 
El cardenal Rouco Varela -i el cardenal Carles, no ho oblidem- han fet mans i mànigues per a influir en l’elecció de clergues, distingits pel seu conservadorisme, per ser promoguts a bisbes i anar-los col·locant a les diòcesis que anaven quedant vacants. Així ens trobem que avui, l’església espanyola ha quedat en mans d’uns bisbes d’absoluta fidelitat al president de la Conferència Episcopal Española (CEE) i allunyats –distants- de la realitat social en la que viu la gent del país. Tancats en el seu món endogen, sense incidència real en els costums i formes de vida d’una societat que evoluciona; sense capacitat –ni voluntat- d’inculturació del Missatge, com ho van fer: Pau de Tars obrint-se als gentils, Agustí d’Hipona i Tomàs d’Aquino assimilant les filosofies més humanistes del seu temps (Plató i Aristòtil). També ho va fer Francesc d’ Assis fent-se pobre entre els pobres. «Què seria avui el cristianisme sense el profund sincretisme que va brotar de les seves arrels religioses hebraiques, gregues, romanes i germàniques?» (R. Panikkar, El diàleg indispensable, Ed.62, pàg.25). La no inculturació del Missatge als «signes del temps», i l’allunyament dels nostres bisbes a la realitat social, es tradueix en: esglésies buides, manca de sacerdots i gent desinteressada per les causes del Regne.. 
 
El Papa actual vol un canvi però el personal que li ha de fer costat a la Cúria i a les seus episcopals (sobretot a les espanyoles) és reaccionari. Ell, no obstant, té la força de l’Esperit, que està al seu favor, i uns cristians de base disposats a seguir-lo, conscients que el Concili Vaticà II va fer un important primer pas, però que s’aigualí ràpidament, amb Joan Pau II.
 
Bergoglio té carisma, és un home de Déu, que sintonitza amb l’Evangeli i és conscient del divorci entre la jerarquia catòlica i el món de la pobresa i dels avenços científics. La seva visió és la d’una Església pobre entre els pobres i pels pobres; treballant per aconseguir el benestar de tota la gent. D’aquí la denúncia de la falta d’humanitat contra aquells països que imposen lleis que discriminen els immigrants, i contra el capitalisme de mercat. El papa està fent de profeta, denunciant les injustícies polítiques i empresarials que fan que els rics ho siguin cada ves, mentre els pobres són cada vegada més pobres.
 
No hem sentit una denúncia semblant de part de la jerarquia catòlica espanyola. Ara que estan reunits aprofitaran l’ocasió per fer-ho? En comptes d’això, el què veiem, és una proclama aferrissada per la unitat de la nació (Rouco dixit), un llibre en el que s’indica que les dones han de ser submises (bisbe de Granada) i una tendència creixent a tornar a diferenciar-se (vestit negra i collet blanc) del clergat jove, i ornamentacions exuberants i litúrgies carregades de simbolismes que ningú entén. Pot ser que no hagin llegit –o no hagin entès- el cap- 23 de Mateu? Potser creuen que no va per ells?
 
El Papa que dóna exemple d’austeritat, vivint en una residència, barrejant-se amb els altres residents, va amb un cotxe utilitari conduit per ell mateix, dina amb la gent del poble no pas amb les autoritats... en trobarà un, d’entre els nostres bisbe, de tarannà homologable al seu, per a les seus de Madrid i Barcelona? Serà com buscar una agulla en un paller!; si els troba serà un miracle.   

salvador Sol 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada