diumenge, 10 de novembre del 2013

BEATIFICACIONS PER LA DISCÒRDIA

El proppassat 13 d’octubre es va celebrar a Tarragona l'acte de beatificació de 522 persones, totes del bàndol dels vencedors de la Guerra Civil Espanyola i del nacionalcatolicisme franquista. Un acte que, un cop més, haurà servit per a confondre religió i política, i intentar mantenir la divisió social entre vencedors i vençuts. Que la cerimònia de beatificació s’hagi fet a Tarragona, no és casual, car algú ha volgut deshonrar la figura del llavors arquebisbe d'aquesta diòcesi, cardenal Vidal i Barraquer, que en un gest lúcid i valent es va negar a signar la Pastoral Col·lectiva dels bisbes espanyols de juliol de 1937 a favor del cop d’Estat de Franco, cosa que li va ocasionar la persecució i l'exili.

En aquestes condicions, i en el context del debat sobre la recuperació de la Memòria Històrica, la jerarquia espanyola, amb la seva coneguda praxi integrista, ha col·locat en un espai de fàcil crítica a tota l’Església catòlica, al haver fet una instrumentalització partidista dels morts. Els ara beatificats mai haurien pogut imaginar-se que, setanta-cinc anys després, el sector més recalcitrant de la societat espanyola pretengués treure profit polític de l’aixecament militar feixista. Certament la jerarquia addueix que cap persona pot ser portada als altars si en la causa del seu assassinat s’hi barregen motivacions no estrictament de fe. Però oblidar els milers de laics i eclesiàstics assassinats pel franquisme per motius de fidelitat al poble i -sovint també de fe- és una injustícia que impossibilita la reconciliació, especialment perquè la jerarquia espanyola encara no ha demanat perdó per la seva vergonyant benedicció i implicació, primer  en el cop d’Estat i, després en els 40 anys de dictadura.  

Vull suposar que aquesta massiva beatificació és, encarà, una herència (una més) del pontificat de Ratzinger i una victòria de l’episcopat espanyol i del cardenal Rouco Varela en particular, o el què és el mateix, l’existència de greus contradiccions entre l’Evangeli i el Vaticà, la qual cosa deu haver comportat, a ben segur, un greu contratemps en els esforços del papa jesuïta Francesc per evangelitzar l’Església i apropar-la al missatge de Jesús de Natzaret, que tants motius d’esperança dóna als pobres i marginats de la societat d’avui, cinquanta anys després de la mort del bon papa Roncalli.

L’església dels pobres que preconitza el papa Bergoglio, la de la teologia de l’alliberament, que fou aniquilada conjuntament amb la doctrina del Concili Vaticà II, pels papes Wojtyla i Ratzinger, ha de perseguir alliberar-se de qualsevol instrument de poder que la pugui allunyar del que predicava Jesús per terres galilees. És evident que l’Estat del Vaticà, les seves estructures que recorden la Roma dels emperadors, l’extravagant i luxososa Cúria amb la pompositat desfasada dels seus cardenals, han de ser desmantellats per obsolets i impropis de l’Església; també ha de ser un objectiu prioritari del papa, que l’home i la dona siguin equiparats en dignitat, responsabilitats i carismes. L’Església ha de posar fi, a la gravíssima discriminació que per raó de gènere, ha practicat tota la vida.

L'Església, per tant, ha d'exercir fonamentalment, la funció de portadora de la pau i la concòrdia, conseqüentment, no s'ha de relacionar amb el món en funció d'ella mateixa sinó en funció de la construcció del Regne de Déu, això és, en funció de la justícia i de la veritat. En cas contrari, si s'allunya i es confronta amb el món, per molt dret que tingui a reconèixer el mèrit dels seus, corre el risc d'esdevenir sectària. I ja que com a Església aspira a manifestar socialment el missatge de Jesús, no hauria d'oblidar mai d'encarnar en sí mateixa aquest desig de Jesús recollit en l'evangeli sobre la unió dels seus seguidors: "Que siguin u com ho som nosaltres. Mentre era amb ells, jo els guardava en el teu nom, el que m'has donat. He vetllat per ells i no se n’ha perdut ni un sol. "(Jn 17,11-12).
 
Jaume Rocabert i Cabruja
Girona, 1 d’octubre del 2013                                    

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada