dissabte, 25 de maig del 2024

 NO ES POSIBLE EXPRESAR LO TRASCENDENTE*

Algunes claus interpretatives de l’evangeli d’avui (Mt 28,16-20) seguint l’escrit de Fray Marcos – Fe adulta


La festivitat d’avui va dedicada a la Santíssima Trinitat. Una realitat, com l’Eucaristia, que els textos litúrgics ens presenten com realitats externes que van succeir en altre temps.

Quan antigament s’entenia que Déu estava a dalt, l’home al mig i a sota el dimoni, el llenguatge bíblic s’entenia perfectament. Jesús va baixar del cel, es va fer home, va baixar als inferns i va tornar a pujar al cel. Però la nostra forma de pensar ha canviat. Avui, ni el cel ni l’infern són llocs de referència.

Cal entendre que, l’ascensió forma part del misteri pasqual, com la resurrecció, i l'asseure’s a la dreta del Pare, i la glorificació, i la vinguda de l’Esperit, són fet d’una mateixa realitat, única, i que està succeeix en aquest mateix instant.

La realitat transcendent, a diferència de la temporal, no té lloc ni temps; no podem accedir-hi amb els sentits, tot i que no es tracte d’una realitat inventada. .

Hi ha una REALITAT ÚNICA, intangible, que no està subjecta al temps ni a l’espai, que incideix de forma real en la vida dels cristians, i això sí que és perceptible pels sentits i es pot constatar històricament.

Les realitats espirituals, pel fet de ser atemporals, pertanyen a l’avui com a l’ahir, són tan nostres com de Pere o Joan. No van succeir fa dos mil anys, sinó que estan succeint en aquest instant, que estan afectant la nostra vida i les podem viure com les van viure els apòstols..

L’ascensió de l’home Jesús, va començar en el pessebre i va acabar a la creu, quan va exclamar: ·Tot s’ha acomplert.» Havia arribat a la meta que li va marcar el Pare.

El relat que llegim avui de Mateu és un prodigi de síntesi teològica.

Situar l’escena en una muntanya sense nom, és una indicació suficient de que el que li interessa no és el lloc, sinó el simbolisme. La muntanya significa l’àmbit de la divinitat, on hi ha Déu i també Jesús.

Que Mateu situï l’encontra a Galilea, també té un significat molt important. A Galilea és on Jesús va començar la seva predicació. És el lloc on Mateu situa la predicació de l’església que néix. Vol destacar que Judea havia rebutjat Jesús i no era el lloc adequat per trobar-se amb Déu.

1.- La glorificació de Jesús.

«He rebut plena autoritat al cel i a la terra.!.

Jesús no pot dir que se li ha donat plena autoritat, perquè el primer que va fer després de rebre el baptisme, va ser rebutjar tot el poder que se li oferia en les temptacions.

Per tant, no es tracte d’una autoritat, d’un poder coercitiu. Per tant, el que vol afirmar Mateu, és que Jesús va rebre la màxima exaltació possible. Que ha assolit la plenitud absoluta, pel fet d’haver-se identificat amb Déu, en un abandonament total de sí mateix.

2.- A continuació la predicació: «Aneu, doncs, a tots els pobles i feu-los deixebles meus.» Compta amb l’absolut de l’encàrrec: «a tots els pobles.» .

La fòrmula és senzilla: «Bategeu-los en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant.» En això se sintetitza tota la teologia pasqual. .

El que Jesús va ensenyar, el que els deixebles han d’ensenyar, no són doctrines ni ritus ni normes morals, sinó una manera d’actuar. És en les les obres, en l’actuació, en el que insisteixen els evangelis, perquè en les obres on Jesús va manifestar la presència de Déu, i això ha de ser la prova de l’adhesió a Jesús. Si el nucli de l’evangeli és l’amor, es compren que a la pràctica, el primer que ha de demostrar el cristià, és aquest amor.

3.- Finalment: «Jo sóc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món.» És l’anunci clau de la Pasqua. També ho llegíem als evangelis dels dos diumenges anteriors: «No us deixaré desamparats.».

Sense aquesta presència seria impossible realitzar la tasca encomanada. Els evangelis deixen clar que tot el que va realitzar Jesús era obra del Pare, perquè era el seu Esperit el que actuava a través d’ell. Ara segueix sent Déu, en les seves tres dimensions, qui continua l’obra de salvació a través dels seus seguidors.

*.- Veure l’original: https://www.feadulta.com ›

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada