diumenge, 8 de gener del 2023

EL VERDADERO NACIMIENTO DE JESÚS*

 

Algunes idees extretes del comentari a l’evangeli (Mt 3,11-17) escrit per: Fraya Marcos – Fe adulta

 

El baptisme en el Jordà, per Joan el Baptista, és el primer fet important de la vida pública de Jesús.

És la primera dada de la vida de Jesús que els especialistes consideren altament probable de que sigui una història verdadera.

No hi ha dubta de que Jesús, com a ésser humà, va haver d’aprofitar totes les circumstàncies de la seva vida per madurar.

Els primers cristians van intentar comprendre que les obres i miracles, i tota la vida de Jesús, tenien com a motor l’Esperit que va rebra en el baptisme.

-       Ja Isaïes va parlar del que els primers Cristians van entendre que es referia a Crist: « He posat damunt d'ell el meu Esperit perquè porti la justícia a les nacions.» (Is 42.1)

-       I Pere, al Fets dels apòstols, resumeix la vida de Jesús amb aquestes paraules: «Ja sabeu com Déu el va ungir amb l'Esperit Sant i amb poder, i com va passar fent el bé i guarint tots els oprimits pel diable, perquè Déu era amb ell» (Ac 10,38)

La presència salvadora de Déu a la història sempre s’ha fet a través de l’Esperit, actuant des de dins de l’ésser sense violentar-lo.

El baptisme de Jesús ve relacionat amb les temptacions. Una elaboració teològica dels primers temps per significar l’extraordinària importància que es donaven a les experiències que fonamentaven la vida de Jesús.

Potser Jesús va ser deixeble de Joan, atret per la seva doctrina i que després del baptisme, des de la seva pròpia experiència interior («mentre pregava», evangeli de Lluc), transcendís el missatge de Joan i comencés a predicar el seu propi missatge, superant la idea que del messies i de Déu tenia el Baptista.    

Les referències que Mateu fa de l’AT, semblen voler indicar que la figura de Jesús es constitueix a partir de l’acceptació del baptisme de Joan i el que ell predica, com a preparació del canvi radical que experimenta: «Davant d'ell el cel s'obrí, i Jesús veié l'Esperit de Déu que baixava com un colom i venia damunt d'ell. I una veu digué des del cel: Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m'he complagut.» (Mt 3,16-17) I a partir d’aquí, comença la seva vida pública per a predicar el Regne de Déu.

Déu ens arriba sempre des de dins. Les nostres normes i rituals no tenen res a veure amb el que va viure i predicà Jesús. El centre del seu missatge, consisteix en invitar-nos a tots els homes i dones a tenir la mateixa experiència de Déu que ell va tenir. Després d’aquesta experiència de Déu, Jesús veu amb tota claredat que aquesta és la meta de tot ésser humà, i pot dir a Nicodem: «s’ha de tornar a néixer». Perquè ell ja havia nascut de l’aigua i de l’Esperit.

*.- Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/383-mateo. html

Veure evangeli i comentaris: http://cristiansxxigracia.blogspot.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada