diumenge, 9 d’octubre del 2022

ALABAR A DIOS Y DARLE GRACIAS*

Extracte del comentari a evangeli (Lc 17,11-19) escrit per Fray Marcos - Fe adulta

 Jesús va caminant cap a Jerusalem i pel camí va fent present la salvació.

Sap que tota marginació, material o espiritual, ha de ser superada, i va a l’encontre d’aquells que la pateixen: els oprimits i esclavitzats de qualsevol classe; aquells que tenen dificultats per ser ells mateixos i la comunitat els margina...

Ens diu, l’evangeli d’avui, que deu leprosos se li adrecen: «Jesús, mestre, apiadeu-vos de nosaltres!» Jesús no els fa cap pregunta, només els diu: «Aneu a presentar-vos als sacerdots». I «mentre hi anaven quedaren purs de la lepra.» Un d’ells, samarità (estranger), torna i agenollat li dona gràcies. Jesús només li diu: «Aixeca't i ves-te'n. La teva fe t'ha salvat.» (Vg Lc 17,11-19)

En el relat veiem clarament que la fe no és només confiança, també és resposta (fidelitat). La confiança cura, la fidelitat salva. No serveix de res la confiança en Déu si no va acompanyada de fidelitat agraïda.

Avui els protagonistes són: la lepra, Jesús i un que no és jueu. Cal tenir present que la lepra era el màxim exponent de la marginació. I que, en aquell temps es confonia la lepra amb altres infeccions que es curaven, i els sacerdots tenien autoritat per declarar-los purs i que es reintegressin a la comunitat.

Jesús vol canviar la manera com la societat margina els malalts i posa la fe com element de salvació. Una salvació que aplicada al samarità, indica universalitat.

Aquest relat posa en qüestió el fonament de la religiositat jueva centrada en el compliment de la Llei, per merèixer la promesa de salvació. Pels primers Cristians, al do gratuït i incondicional de Déu s’hi havia de respondre amb agraïment i lloança.

Tenim dades més que suficients per  afirmar que la litúrgia de les primeres comunitats era l’acció de gràcies (eucaristia) i la lloança divina.

Fent un anàlisi del relat, veiem:

1.- Súplica profunda i sincera: «Jesús, mestre, tingues compassió de nosaltres.»

2. - Resposta indirecta de Jesús: «aneu a presentar-vos als sacerdots.»

3.- Confiança: «Mentre anaven de camí, queden nets.»

4.- Reacció espontània d’un d’ells: «Tornà enrere alabant Déu i donant gràcies.»

5.- Sorpresa de Jesús: «No eren nou els curats?.»

6.- Confirmació: «Aixeca’t i ves-te’n, la teva fe t’ha Salvat.»

Aquestes són les idees centrals de tot l’evangeli. L’autenticitat, la sinceritat, la necessitat d’una religiositat que sigui vida i no només programació i acomodació a unes normes externes.

Només un dels deu va tornar a donar gràcies. Només un va seguir l’impuls vital. Els altres nou (se suposa que eren jueus), es van sentir obligats a complir amb la Llei, a presentar-se al sacerdot perquè els declarés purs i poguessin tornar a formar part de la societat.

Jesús ratifica l’actitud del que torna, perquè és més important respondre vitalment al do de Déu, que al compliment d’uns rituals externs imposats pels homes.

No n’hi ha prou en complir escrupolosament les normes, com feien els fariseus, s’ha de viure el do de Déu que es fa present entre nosaltres.

 

Selecció i redacció: Salvador Sol

* Veure original: : https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/392-lucas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada