dissabte, 20 de novembre del 2021

FIESTA DE CRISTO REY*

El proper diumenge acaba l’any litúrgic, celebrant la proclamació de Crist Rei. Els diumenges de desembre són el temps d’Advent, dedicats a preparar i celebrar el Nadal

 

Motiu i sentit de la festivitat.

És una festivitat recent. La va instituir Pius XI el 1925. Per això les imatges de Jesús del romànic i el gòtic no el presenten mai amb corona, sinó amb la ma estesa, com un Mestre que ensenya.

Aquesta proclamació de Crist Rei, es va instituir en un moment d’hores baixes de l’Església. Després de la I Guerra Mundial, que va deixar milions de morts i una gran crisi econòmica i social, Europa va entrar en una situació terrible, d’atur, gana i tensions socials.

El Papa va culpar d’aquesta situació a la societat per «l’allunyament de Crist i de la seva llei, i els canvis que aquest fet produïa a la família i a la societat.» La conclusió d’aquest anàlisi va ser, que: «no es podria esperar la pau durable entre els pobles mentre que els individus i les nacions neguessin i rebutgessin l’imperi de Crist Salvador.» Calia, doncs, «restaurar el Regna de Déu». Aquestes són les primeres paraules de l’encíclica Quas primas amb la que es va instaurar aquesta festivitat.

La possible objecció que es pot fer és evident: ¿Es poden resoldre tots aquests problemes, només proclamant la reialesa de Crist; instaurant la festivitat de Crist Rei? Els anys transcorreguts demostren que no.

Per tant, avui, amb aquesta celebració no es pretén restaurar ni reforçar la pau entre les nacions, sinó felicitar a Jesús, el Crist, per la seva vida d’esforç i dedicació als altres, fins la mort.

Aquest és avui el sentit que hem de donar a la festivitat de Crist Rei.

 

Les lectures de la litúrgia d’avui.

La primera de Daniel, anuncia el triomf del Fill de l’Home, que rep el poder i la glòria.

La segona, de l’Apocalipsi, ens recorda que la reialesa de Jesús repercuteix en tots nosaltres: ens ha convertit en un regne de sacerdots.

La tercera, de l’evangeli de Joan, ofereix una visió més crítica de la reialesa. Jesús és rei, però el seu regne no és d’aquest món. I no ha vingut a rebre honors i glòria, sinó a donar testimoni de la veritat.

 

Reflexió personal

Generalment esperem de l’homilia que ens il·lumini i ens animi a ser millors, a viure d’acord a l’ensenyament i a l’exemple de Jesús. La festivitat de Crist Rei exigeix una actitud diferent. No és el fet d’aprendre, el més important, sinó felicitar-nos per qui tant ha fet per nosaltres.

Pel demés, no siguem ingenus. La situació del món d’avui dona la raó a Pius XI: si visquéssim d’acord amb l’evangeli, les coses, en nosaltres i al món,  anirien millor!

 

*.- Extracte (no sotmès a l’aprovació de l’autor) del comentari a l’evangeli (Jn 18,33-37) escrit per: José Luís Sicre – Fe adulta.

Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/391-marcos.html

Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada