dissabte, 9 d’octubre del 2021

BONDAT, RIQUESA I DESPRENIMENT*

Aquest relat destaca per la contundència de les afirmacions.La primera d’elles: «Per què em dius bo? De bo, només n'hi ha un, que és Déu». (Mc 10,18). Jesús manifesta que només hi ha una Font de bondat, que tot és U. I que Déu és aquesta Font d’on procedeix tot el que és Real: la bondat, la veritat, la bellesa.

La bondat és una qualitat transpersonal, transcendent, de la que, tanmateix, tots en participem.  

La segona, va relacionada amb la riquesa. Jesús és igualment taxatiu: «És més fàcil que un camell passi pel forat d'una agulla que no pas que un ric entri al Regne de Déu».(Mc 10,25)

Entrar en el Regne significa: compartir i viure el projecte de Jesús, que es caracteritza per l’orientació a la fraternitat universal, radicalment oposada a l’egoisme. No es pot viure pel diner i al mateix temps, pels altres. El qui viu aferrat al diner no pot tenir el projecta de Jesús com a prioritat.

Tampoc té cap sentit llegir el text en to moralista.  Merèixer la salvació no «exigeix» un comportament determinat, gairebé impossible per a l’home. Però Jesús afirma que: «Déu ho pot tot» (Mc 10,27). Estar motivat només per la pobresa, pot fer que el cor estigui «ocupat» per aquesta idea de perfecció, de la mateixa manera que el ric ho està pel diner.

L’afany de riquesa, igual que qualsevol afany de mèrit revelen que estem atrapats en el jo egoista. Només quan comprenem qui som de debò, podem assolir el despreniment necessari, com a conseqüència –joiosa- de la comprensió del projecta de Jesús, que considera «feliços», a aquells que fan l’elecció pels pobres --«els pobres en l'esperit» (Mt 5,3)--. És a dir, per aquells que s’han despullat verdaderament del jo.

 

*.- Extracte del comentari a l’evangeli (Mc 10,17-30) escrit per: Enrique Martínez Lozano – Fe adulta.

Veure original:  https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/391-marcos.html

Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada