dimarts, 19 de gener del 2016

LA MISERICÒRDIA DE DÉU ÉS INFINITA


El papa Francesc ha declarat el 2016, Any Jubilar de la Misericòrdia. L’Església celebra regularment un any de gràcia des del 1300, any en que el papa Bonifaci VIII el va proclamar pel «perdó dels pecats». Les arrels de l’any jubilar –any de gràcia-, cal buscar-les en l’Antic Testament. Pel Levític, llibre del Pentateuc, sabem que «El Senyor parlà a Moisès dalt de la muntanya del Sinaí, i li digué: «Comunica això als israelites [...] deixeu reposar la terra (que jo us dono) cada set anys». Que sigui «un any de repòs en honor del Senyor» (Lv 25,1-2). I, cada cinquanta anys (l’any següent d’haver observat aquest repòs de la terra set vegades) declarareu «el dia de l’Expiació [...] i proclameu la llibertat a tots els habitants del país» i recuperareu les terres perdudes, «Aquest serà l’any del Jubileu» (cf Lv 25, 8-10)

L’Església ha anat repetint aquesta celebració especial, a períodes que han anat canviant en el temps (últimament està establer cada vint-i-cinc anys) o motivat per a commemorar algun esdeveniment important. Com ara el present, que respon als cinquanta anys de l’acabament del Concili Vaticà II. El papa Francesc va considerar que era una bona oportunitat per a reconduir l’Església cap a la misericòrdia, i el 13 de març de 2015, va convocar els cristians del món a un jubileu extraordinari de la Misericòrdia, que es va iniciar el dia 8 de desembre (festivitat de la Immaculada Concepció) i acabarà el 20 de novembre de 2016 (festivitat de Crist Rei).

El papa ha tingut l’encert d’orientar aquest jubileu a la contemplació de la misericòrdia que potser els cristians hauríem de tenir més present. La misericòrdia, la defineix el diccionari, com: «Profunda pietat o compassió que empeny a perdonar, a socórrer». (IEC). Com escriu Ramon M. Nogués (El Pregó, nº 510), «la misericòrdia com a característica genuïna de la revelació cristiana per a definir l’actitud de Déu evers els humans».

Contrasta el rigor en que l’Església, considerada oficial, tracta algunes qüestions que per a ells són tabú, amb una fixació quasi neuròtica, com escriu Nogués, en  tot allò que es relaciona amb el sexe: homosexualitat, divorciats que viuen en parella, us de preservatius... Tanmateix, fora bo tornar a llegir el que escrivia Isaïes recriminant el comportament dels israelites, quan els compara amb la vinya que dóna vi agre: «El Senyor n’esperava justícia, i pertot veu injustícies; volia misericòrdia, i tot són misèries» (Is 5,7). En les votacions del passat Sínode sobre la família, es va posar de manifest que la majoria dels bisbes sinodals no han entès de què va això de la misericòrdia.

La misericòrdia i la compassió són atributs primigenis de Déu: «En tu confiaven els nostres pares –diu el salmista-, i confiaven i els vas alliberar» (Sl 22,5). Déu manifestà la seva misericòrdia al poble d’Israel, quan li parla a Moisès, i li confià una missió: «El clam dels israelites ha arribat fins a mi  i he vist com els egipcis els oprimeixen. Ara, doncs, jo t’envio al faraó; vés-hi i fes sortir d’Egipte els israelites, el meu poble. (Ex 3, 9-10). En el Nou Testament, també Jesús es refereix a aquesta actitud de Déu, quan recomana als seus seguidors: «Sigueu misericordiosos com ho és el vostre Pare» (Lc 6,36)

Joan Pau II va reconèixer, en la seva carta apostòlica Tertio Millennio Adveniente –escrita arran de la proclamació del Jubileu del 2000-, que: «a partir de Crist, tots els anys són “anys de gràcia”. “Crist és el Senyor del temps, el seu principi i el seu compliment; cada any, cada dia i cada moment són abastats per la seva Encarnació i Resurrecció”». Malgrat aquesta consideració, fa bé el nou Francesc de l’Església, d‘invitar-nos a reflexionar sobre actituds cristianes que hauríem de tenir sempre presents i que alguns tenim una mica adormides. Que ens recordi que el Déu de Jesús, és el Déu misericordiós que pren partit pels qui pateixen, pels marginats que la societat aboca a la pobresa, pels condemnats injustament... El Déu, que: «Ha  revelat la seva gran bondat per Israel, la seva misericòrdia i el seu amor immens» (Is 63,7).

Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada