dimarts, 8 d’octubre del 2013

UNA RENOVACIÓ NECESSÀRIA

El teòleg José María Castillo, al seu blog Teología sin censura, del 3 d’octubre, comenta la tasca dels vuit cardenals a qui el papa Francesc ha demanat que estudiïn les reformes que convenen a l’Església per apropar-la a allò que Jesús en va dir el Regne de Déu. Per Castillo, hauria d’esdevenir «més comunitària, menys jurídica i més participativa». És el que voldríem molts i és el que s’espera d’un papa que ha escollit el nom de Francesc, en un intent d’assimilar la seva trajectòria personal a la del sant d’Assis, enfrontat a l’estructura eclesial del seu temps. Hi ha signes evidents que ens permeten creure que el papa actual va per aquests camí. Castillo reconeix que els vuit cardenals «estan treballant intensament aquests dies per tal d’oferir als cristians un projecte de renovació de l’Església». No sabem que en sortirà ni com serà l’aplicació de les reformes necessàries. Per una banda veiem una Cúria enrocada i prepotent que intentarà frenar qualsevol modificació que els aparti dels privilegis que es deriven de l’actual Statu quo. Recordem l’enuig manifestat pel cardenal Bertone en saber que no seguiria en el càrrec de secretari d’estat. Per altra banda, mai un canvi fet des de dalt ha estat radical, doncs que els reformadors són, o han estat, d’alguna manera, part del problema.
La pregunta és pertinent: qui són aquests cardenals? Suposem que el papa ha escollit els millors d’aquest estament eclesial; que són de tarannà dialogant i ment oberta; que s’han manifestat en contra de la manera com es governa l’Església des dels dicasteris vaticans… Però malgrat aquesta actitud, que d’entrada els honora, no deixen de ser clergues, i per tant, amb una visió esbiaixada del món real en el que viuen els laics, explotats en empreses capitalista (ja sabem que l’acròstic S.A. per a molts vol dir: Sense Ànima), intentant tirar endavant una família en una societat consumista i cuidar de l’educació i manutenció dels fills… Encara que aquests cardenals siguin sants i savis els manca l’experiència de la gent corrent, que en definitiva és el Poble de Déu, receptors del Missatge.
Creiem que un canvi de model de govern ha d’afrontar, primer de tot, el sistema que el Dret Canònic estableix pel nomenament de bisbes, i l’elecció dels cardenals. Ambdues eleccions es fan sense la més mínima participació del poble. Si l’Església és el Poble de Déu, com es va definir en el Concili Vaticà II, aquest ha de poder tenir la possibilitat d’intervenir en tot allò que l’afecta, doncs que igual que els bisbes i cardenals té l’assistència de l’Esperit. No es tracte de repetir aquella broma d’Alfred Loisy que diu: Jesús predica el Regne... però el que va venir va ser l’Església!.  Entre altres coses perquè aquesta afirmació no és cap broma, sinó la crua realitat. L’Església oficial instal·lada al Vaticà no te res a veure amb la vida i predicació de Jesús de Natzaret ni la del pobrissó d’Assis que sembla que inspira al papa.
Jorge Maria Bergoglio ha dit que la cúria vaticana es comporta com una cort que només es mira a ella mateixa, narcisista..., és la lepra del papat. (F.Romeu, Paraules de vida, Catalunya Radio). Ell vol una Església sinodal. Però si abans no es modifica el sistema d’elecció episcopal, com ja s’ha apuntat, estarem al mateix lloc. La renovació necessària ha de comptar amb els de baix; s’ha de fer des de les bases.
El teòleg de granada denuncia «que el centre de la vida de l’Església no és l’evangeli, sinó la religió». El gran problema que segons ell cal resoldre, és el de vèncer la por a «quedar-se sense els seus dogmes, les seves lleis i els seus rituals». I demana que l’Església s’identifiqui «únicament amb l’immens sofriment dels altres». És a dir, «en la joia i l'alegria, la tristesa i l'angoixa» de la gent del nostre temps. El 7 de desembre de 2015 farà cinquanta anys que el papa Pau VI va signar aquesta Constitució Pastoral Sobre l’Església al Món Modern, més coneguda com Gaudium et spes. Fóra bo que els assessors tinguessin present aquesta commemoració i entre les propostes que faran al papa hi hagués la de l’aplicació d’aquests document del Concili Vaticà II, sense reserves.

Salvador Sol

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada