diumenge, 8 de setembre del 2013

SI VOLS LA PAU...

Si vols la pau prepara’t per merèixer-la. Amb aquestes paraules -més o menys, doncs la cita és de memòria-, el professor Tierno Galván replicava el famós si vis pacem para bellum. La diferència de plantejament és notori. Ara, el papa Francesc fa una crida per tal d’evitar la intervenció militar a Síria que sembla tenir obsessionat Obama. “La pau s’afirma només amb la pau” ha proclamat el papa a la plaça de sant Pere de Roma, lloc on cap altre papa havia fet una declaració contra la guerra, tant contundent. (La Vanguardia, 08/09/13). 

La justa resolució dels conflictes no passa mai per la violència del fort contra el dèbil. La utilització del gas sarín utilitzat per les forces del president de Síria Al-Assad contra la població civil no pot quedar impune. Però quina és la resposta adequada? Aquesta és la gran pregunta. El papa va fer referència a les paraules de Pau VI, pronunciades el 1976 ”La pau s’afirma només amb la pau, no separada del deure de la justícia i alimentada del sacrifici propi de la clemència, de la misericòrdia, de la caritat”. Està molt bé apel•lar a la consciència moral i preveure una actuació adequada en les petites coses injustes, que en fer-se grans acaben en violència. És el mal del món (que alguns cristians en diuen les situacions de pecat) el què alimenta les situacions injustes. I, són els interessos (econòmics, principalment) els que eviten una actuació a temps, abans que els conflictes es desfermin en violència. Perquè aleshores entra en joc, se sumen, altres interessos: els armamentístics. La poderosa industria d’enginys sofisticats de destrucció, àvida per col•locar armament en favor dels uns i contra els altres sense importar-los que en l’enfrontament moren milers i milers de nens i adults; de població civil, que l’únic que desitja és pau i benestar.

S’ha dit que les armes les carrega el diable. Però seria maniqueismes creure que només carrega les de l’altre; que en tot conflicte hi ha bons i dolents com pretenia fer-nos creure George W.Bush. Cal anar a les causes per analitzar els conflictes. A les guerres només queden morts. “La guerra significa sempre el fracàs de la paui és sempre una derrota per a la humanitat” va dir el papa Francesc evocant les paraules de Pau VI pronunciades a l’ONU el 1965. 

Els cristians ens cal prendre exemple de Jesús, el nostre Mestre, que renya Pere: “Guarda’t l’espasa a la beina” i guareix l’orella dreta de Malcus que l’apòstol havia ferit, segons narració de Joan (cf. Jn 18,10-11). Però com evitar les agressions injustificades, si aquestes, malgrat tot es produeixen? 

Els cristians no podem aplicar l’“Ull per ull, i dent per dent” que establia la Llei del Talió, sinó la pau i la justícia que engendren l’amor. Ara Obama vol castigar Al-Assad per no haver respectat la prohibició d’utilitzar armament químic contra la població. Però Putín –com a potència alternativa- amenaça els EE.UU. si ataca Síria, que considera país amic. Ja som altre vegada en una guerra d’interessos. 

Aquesta vegada, però, el papa ha parlat de forma clara i oportuna: una veu que clama per per la Pau universal. Si de debò volem la pau no ens preparerm per la guerra! 

Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada