divendres, 13 de setembre del 2024

PARA SABER QUIÉN ES JESÚS, TENGO QUE SABER QUIÉN SOY YO*

Algunes claus interpretatives de l’evangeli d’avui (Mc 8,27-35) seguint l’escrit de Fray Marcos – Fe adulta


CONTEXT

En aquest relat, Jesús està a Cesarea de Filip, al capdamunt del riu Jordà, pels contraforts de l’Hermon, la muntanya on neix. En aquest episodi Jesús comença a proclamar un missatge nou, el de la creu, anant més enllà dels límits de la comprensió. A la vegada, inicia el «camí» cap a Jerusalem on consumarà la seva obra.


EXPLICACIÓ

La doble pregunta de Jesús fa pressuposar que esperava una resposta diferent. Pere li diu amb tota rotunditat: «tu ets el Messies», pensant en un messianisme gloriós, lluny de com el comprenia Jesús. A Pere se li fa difícil entendre que el Messies pugui ser humiliat fins a l’aniquilació total. Per aixó increpa a Jesús per parlar-los-hi de la creu.

Cal que el Fill de l'home pateixi molt.

«Fill d’home»: significa «pertànyer a la raça humana, però en plenitud». I per cert, és l’únic títol que Jesús s’atribueix.

«Cal que»: no al·ludeix a cap necessitat metafísica o a una voluntat externa de Déu, sinó a l’exigència de l’home verdader.

«Pateixi molt»: fa referència no només a la intensitat del sofriment en un moment determinat (la seva mort), sinó a la multitud de moments de dolor que es produiran al llarg de tota una vida.

Jesús proclama, «amb tota claredat», que la seva missió va al contrari del que esperaven els jueus i també esperaven els deixebles. Res de poder ni de domini sobre els enemics. Tot el contrari. Deixar-se matar abans de fer mal a ningú. Pere es veu obligat a dir-li a Jesús allò que ha de fer, perquè la seva postura equivocada li fa pensar que Déu no pot estar d’acord amb el que acaba de proposar Jesús, com itinerari de salvació.

Jesús respon a Pere, però dirigint-se a tots els deixebles, per tal de que s’assabentin del gran error que suposa no acceptar el messianisme del lliurament i la creu. És un missatge irrenunciable. El que Pere li proposa a Jesús és el mateix que li proposà Satanàs en el desert: el poder i la glòria. Però aquesta no és la «manera de pensar de Déu.»

«Si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix,»

Ara el que Jesús ha dit de si mateix ho aplica a la gent. No és fàcil entendre el verdader significat d’aquesta frase. Implica desfer-se del jo fals com a condició ineludible per a poder seguir pel camí que Jesús proposa.

«Qui vulgui salvar la seva vida, la perdrà,»

És difícil descobrir el sentit d’aquesta frase. «Psykhe», no pot voler significar vida biològica, perquè diria «bios»; tampoc significa ànima perquè és un concepte de la filosofia grega, no dels jueus. Per tant, ens obliga a anar més enllà de les paraules, i entendre que es refereix a buscar la plenitud de la vida en la seva totalitat.

Qui no és capaç de superar el seu propi jo i no deixa de preocupar-se per a ell mateix, destrueix la seva existència. Tanmateix, qui superant el seu egoisme, descobreix el seu ser verdader i actua en conseqüència, lliurant-se als altres, donarà ple sentit a tota la seva vida i aconseguirà la seva verdadera plenitud humana.

*-. Veure l’original: https://www.feadulta.com ›



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada