diumenge, 20 de març del 2022

LA CONVERSIÓN QUE PIDE EL EVANGELIO*

 Extracte del comentari de l’evangeli (Lc 13,01-09) escrit per Enrique Martínez Lozano

 

Lluc, en aquest fragment d’evangeli, presenta una reflexió en forma de paràbola per a la conversió.

Per la mentalitat jueva la malaltia i el mal, en general, eren conseqüència del propi pecat. I la seva absència, era signe de la benedicció divina. Jesús, es desmarca d‘aquesta idea tradicional, desfent el nus «religiós» entre sofriment i pecat, que afavoria que els sentiments de culpa disposés a ser submís als dictats abusius de l’autoritat.

La «novetat» que proposa Jesús eradica el sentiment de culpa amb una actitud sana, responsable, com a «resposta»,a les distintes situacions de la vida.

La responsabilitat causa angoixa, però ens disposa pel canvi. Contràriament la culpabilitat ens paralitza.

«Som responsables de tot allò en el que intervenim
i d’allò que deixem de fer,
però culpables no ho som de res».

L’evangeli ens demana que responguem humanament als reptes de la vida, altrament, ens estem tancant, creant-nos infelicitat, fent la convivència impossible...

Això és el que vol dir la paràbola de la figuera plantada a la vinya, a la que s’amenaça de tallar-la si el proper any no fructifica. I, també posa de manifest la paciència del vinyater. Tot i que porta «tres anys» sense donar fruit, el vinyater encara li fa confiança, oferint-li cuidar-la i abonar-la..

Jesús sembla destacar la paciència divina, perquè comprèn i respecta el moment i el ritme de vida de cada persona, i els condicionants que pesen sobre d’ella:

Necessitem temps i paciència per obrir-nos a allò que som i anar construint relacions harmonioses. Això és el que significa, segons l’evangeli, «donar fruit», que a la vegada, sintetitza les paraules de Jesús: «Sigueu compassius com ho és el vostre Pare» (Lc 6,36).

Per això, si la religió oblida aquest principi tant elemental, s’allunya del seu nucli espiritual, que no és altre que la  compassió i la llibertat.

Quan Leonardo Boff va preguntar al Dalai Lama, quina era la millor religió? Va obtenir aquesta resposta: «La millor religió és la que t’apropa més a Déu, al Infinit. És aquella que et fa ser millor, més compassiu, més sensible, més humanitari, més responsable, més ètic».

No hi ha criteri més encertat, conclou Boff: «La millor religió és la que ens fa ser millors persones». O, com va dir el propi Dalai Lama, en una altre ocasió: «La meva religió és la compassió». Una resposta totalment «cristiana», perquè va ser això el que Jesús va viure i ensenyà. Ens ho diu Lluc en els Fets dels apòstols: «va passar fent el bé i guarint tots els oprimits» (Ac 10,38.BCI) I ho va escriure Osees: «el que jo vull és amor, i no sacrificis, coneixement de Déu i no pas holocaustos». (Os 6,6)

 

Selecció, traducció i redacció: Salvador Sol – (CSXXIG – Publicacions)

* Veure original: https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/392-lucas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada