divendres, 12 de març del 2021

EL PARE ÉS QUI ENS SALVA*

Aquest fragment d’evangeli ens presenta un resum de la Vida Nova que exigeix l’entrada al Regne: “tornar a Néixer”. El Fill és qui ens porta la Salvació, el qui ha vingut al món per a donar-nos la vida que prové de l’amor que Déu ens té. I que els homes i les dones poden acceptar o rebutjar.

Joan sintetitza la seva teologia en el pròleg del seu evangeli d’aquesta manera: «Al principi existia qui és la Paraula»; «existia qui és la llum veritable que va venir al món a il·luminar tots els homes». «Ha vingut a casa seva i els seus no l’han acollit.» «Però a tots els qui l'han rebut, als qui creuen en el seu nom, els ha concedit de ser fills de Déu. (Jn 1,1-12.BIC)

Jesús duu l’A.T. a la plenitud. Per entendre bé l’A.T. s’ha de llegir des de Jesús, en termes progressius de la revelació-coneixement del  Déu que té la iniciativa de la salvació. El que ens pertoca a nosaltres és tornar a Ell i acceptar la salvació que ens ofereix.

El somni (la voluntat) de Déu és aconseguir una humanitat de fills, que s’assemblin a Éll.

És el pecat el que espatlla aquest somni. Però el pecat no pot acabar amb el Déu creador, que s’ha fet Déu salvador, i insisteix en alliberar-nos del mal. El model perfecta és Jesús: « Déu no ha enviat el seu Fill al món perquè el món fos condemnat, sinó per salvar-lo per mitjà d'ell. (Jn 3,17) Qui creu en Jesús, creu en Déu.

Joan també parla de condemna (judici final) i sovint s’ha entès aquest terme com si Déu, cansat de ser Salvador, al final del temps es convertirà en jutge. I no és això.

Déu no castiga els nostres errors. Els errors són nostres, i amb ells malmetem les nostres vides. El que Déu intenta constantment és que ens esmenem.

A Déu el tenim a prop, intentant salvar-nos. Només cal acceptar la seva Paraula, que és Jesús, i acceptar el perdó que ens ofereix.

En l’A.T. es creia que el pecat ens allunyava de Déu. Però Jesús modifica aquest concepte. Sap que som pecadors i que el pecat és més fort que nosaltres i això ens impedeix ser fills. Però ta,bé ens diu que Déu no deixa de ser Abbá per a nosaltres; no actua com un jutge que castiga, sinó com un alliberador que ens fa prendre consciència de que tot i essent pecadors el tenim al costat, i ens perdona.

Llegim bé aquest text: «Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu Fill únic perquè no es perdi cap dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna.» (Jn 3,16)

Avui l’evangeli ens invita a acceptar el Déu de Jesús, que és la font de l’amor, que ho dóna tot, i ens ha enviat el seu Fill, per a salvar-nos.

* .- Extracte del comentari a l’evangeli (Jn 3,14-21) escrit per: José Enrique Galarreta

Veure l’original: http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada