dilluns, 30 de març del 2015

SANT ROMERO D’AMÈRICA

El proper 23 de maig l’Església catòlica beatificarà l’arquebisbe d’El Salvador, Oscar Arnulfo Romero.  A Romero el van tirotejar mentre celebrava la missa, el 24 de març de 1980 i el poble, els camperols -a qui conferí la dignitat de persones lliures, en règims corruptes, fortament militaritzats, que els tractava com esclaus-, li van atribuir la condició de sant -sense esperar que ho fes Roma-, per haver estat al seu costat en vida, i haver estat màrtir per la seva mort. Ell havia dit: «Cap soldat està obligat a obeir una ordre contra la llei de Déu... els suplico, els prego, els ordeno en nom de Déu, cessi la pressió». Una setmana després d’haver-los fet aquests prec, aquesta ordre, un escamot paramilitar a sou el va assassinar mentre celebrava missa. Era el 24 de març de 1980. El país feia anys que vivia immers en un clima de violència desfermada, que acabà en guerra civil, (1980-1992) entre les Forces Armades d’El Salvador (FAES) i el Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional (FMLN). El conflicte va acabar amb el tràgic balanç, calculat en 75.000 persones, entre morts i desapareguts.
Les desigualtats socials d’aquell país, a la dècade dels setanta, reconeixia que el 10% de la població acumulava el 80% de la riquesa. La reacció del poble va ser la de crear grups guerrillers, constituïts per obrers, camperols i estudiants, que sota sigles diferents van intentar combatre les forces governamentals. El camp d’acció va ser la catedral, que estava en obres, i permetia llocs adients de protecció. Romero havia parat la reconstrucció de la catedral i destinant els diners a pal·liar les bosses de pobresa i socórrer als perseguits. En aquells moments, però, el bisbe con contemplava que el temple pogués ser escut dels sollevats, tot i reconèixer la legitimitat en la defensa dels seus drets. Unes accions violentes de protesta, recolzades per una part important de l’església salvadorenya, procliu a l’anomenada teologia de l’alliberament. .
El jesuïta alemany Martin Maier (La Contra de la Vanguardia, 19/03/15), recorda el temps de violència que es vivia a El Salvador. Les autoritats protegien les forces paramilitars que mataven a sou al servei dels terratinents, i un dels objectius era fer callar aquella església combatent, al crit de: «Fes pàtria mata un capellà».
L’arquebisbe Romero, de tarannà conservador, va anar prenent consciència del significat d’aquella lluita. Ell sabia el perill que corria si s’implicava a favor de les reinvindicacions del poble, perquè havia estat testimoni de matances injustificades. Maier ens recorda (publicació citada) que el jesuïta Rutilio Grande, en una homilia el 1977 va dir: «Si Jesús vingués al Salvador, el tornarien a crucificar». Dos dies després l’assassinaren. Romero, davant del seu cadàver manifestà: «Si l’han assassinat pel que va fer, llavors jo he de seguir el seu camí. Ell m’ha obert els ulls». A partir d’aquí l’arquebisbe ve entendre que el seu lloc estava en la defensa de les causes dels pobres i perseguits; aquells que per designi del Pare, Jesús constituí en hereus del Regne. En la seva «conversió» l van ajudar Ignacio Ellacuria (assassinat el 16/11/1989) i Jon Sobrino, destacats defensors de la teologia de l’alliberament.
Aquesta conversió no va ser entesa per les autoritats salvadorenyes i «gent d’ordre» que el van intentar «comprar». Ja se sap que els diners poden comprar armes voluntats i silencis, però no la consciència dels qui actuen per conviccions. Amb aquestes paraules ho descrivia el bisbe: «Hi ha un ateisme més proper i més perillós per a la nostra Església: l’ateisme del capitalisme quan els bens materials es posen com a ídols i substitueixen Déu».  
Tampoc ho van entendre les autoritats vaticanes, pels qui la teologia de l’alliberament s’inspira en el comunisme i és perversa. Com va escriure el bisbe emèrit d’Araguaia Pere casaldàliga: «abandonado por tus propios hermanos de báculo y de Mesa...!».
A Romero el van assassinar pel seu sacerdoci compromès amb les mateixes causes per les que van crucificar Jesús. Morir pel sol fet de pertànyer a l’Església, com ha escrit Hilari Raguer, (Entrevista. Memòria.cat 17/07/2008) no és motiu suficient per a ser considerat màrtir.
Ara un papa sud-americà canonitzarà la beatificació del bisbe màrtir, iniciat a El Salvador el 1994 i lliurat al vaticà el 1996 però que Joan Pau II i Benet XVI van aturar. Perquè, malgrat que només Déu farà seure a la seva dreta els elegits, com llegim als evangelis i que Vox populi, vox Dei, com es va dir durant molts segles, des de la creació de la Congregació Romana de Ritus, en temps del papa Sixte V (1588) només poden pujar als altar i ser invocats com mitjancers els que han seguit el procés de beatificació i canonització establerts pel Vaticà. (cf Joan Barburés, Foc Nou nº 2010)  
 El bisbe Pere ha escrit la següent reflexió: «Aquests Jubileu ha de renovar en tots nosaltres, una esperança, lúcida, crítica però invencible. “Tot és gràcia”. Tot és Pasqua, si entrem a tot risc en el misteri del sopar compartit, la creu i la resurrecció». Ell com ningú sap què se sent quan a un l’amenacen de mort per defensar la causa dels pobres. En un poema preciós, San Romero de America, Pastor y Martir nuestro. Ha descrit els seus sentiments i els del poble al que va servir Romero. «Tu ofrecías el Pan, / el Cuerpo Vivo / –el triturado cuerpo de Tu puebo-; / Su derramada sangre victoriosa / i la sangre campesina de tu Pueblo en masacre / que ha de teñir en vinos de alegría la aurora conjurada». «¡En el ara segura del corazón insomne de sus hijos! / San Romero de América, pastor y mártir nuestro; / ¡nadie hará callar tu última homilía!.»

Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada