dijous, 30 de gener del 2014

PODRÀ EL PAPA FRANCESC “EVANGELITZAR” LA CÚRIA?

Francesc d’Assis va sentir la veu de Crist que li demanava que restaurés l’Església davant del poderós Innocenci III. Avui, li toca fer-ho al papa Francesc, enfront de la Cúria. Té al seu favor l’acceptació de la gent. Ha estat elegit Persona de l’any 2013, se li ha dedicat un grafiti –tuitejat pel Vaticà- en que vola com Superman i, és portada de la revista Rolling Stone perquè evoca la cançó de Bob Dylan: The Times They Are A-Changin (Els temps estan canviant). Canvis que de moment són la imatge que projecta aquests jesuïta argentí que ha esdevingut, per la gràcia de Déu, responsable de l’Església Catòlica.
 
No hi ha dubte que Jorge Mario Bergoglio ha inaugurat un altre manera de ser papa, que no deixa ningú indiferent. Al quasi dogma: Extra Ecclesiam nulla salus, aquest papa sintonitza més amb la formulació de Jon Sobrino: Fora dels pobres no hi ha salvació. Ho ha dit per activa i per passiva, l’Església ha de ser pobra enmig dels pobres. Però sembla que per dins del Vaticà pinten bastos. El cardenal Tarcisio Bertone, Secretari d’Estat destituït, va dir haver estat víctima d’una «xarxa de corbs i d’escurçons» (Foc Nou, nº 460, F.Romeu). Alguna cosa en sabia, o intuïa, el bisbe Casldàliga quan va escriure aquell poema en que recomanava al papa: «deja la Cúria, Pedro».  
 
A Francesc se’l qualifica com «el Papa de la gent». És proper, no viu a les dependències papals, es desplaça amb un cotxe discret, paga les seves factures, s’adreça i abraça els malalts... Vol ser, per sobre de tot, el bisbe de Roma. Quan parla d’ecumenisme no es posa per sobre de les altres religions. Diu que «la unitat no arribarà com un miracle» i, invita a caminar junts, a resar els uns pels altres... Pensa que «si no col·laborem en tantes coses que podem fer en aquests món pel Poble de Déu la unitat no arribarà». La unitat no està en el camí que maquen les esglésies, sinó en el «camí que marca l’Esperit Sant». Com diu Francesc Torredeflot: «A la taula del diàleg, qui no hi és se l’espera» (Dialogal nº 37)
 
Una característica de l’acció apostòlica de Jesús se centre en les obres. Quan els deixebles de Joan li pregunten si és ell el messies o n’han d’esperar un altre, Jesús els dóna com arguments: els pobres reben l'anunci de la bona nova. (Lc 7,22). Si féssim la pregunta: ets tu l’Església de Jesús o n’hem d’esperar un altre? La resposta seria, sens dubte: Una altre Església és possible! Una Església en la que no se sentissin opinions de membres destacats com la del recent nomenat Secretari de la CEE, José María Gil Tamayo, afirmant: que la consulta catalana és «moralment inacceptable i inadmissible» (Servimedia, 13/12/13). O que l’encara prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la fe, l’arquebisbe Ludwig Müller, es despatxés a gust negant la possibilitat de que els divorciats tornats a casar puguin apropar-se als sagraments... El poder de la Cúria és molt gran, i està enquistat a la pell de l’Església, i han dut al fracàs la bona voluntat de més d’un papa. Cal tenir present que «l’Església és només un signe, res més, i que durant massa temps l’hem vista només com un signe de poder i de condemna» (J.Botey, El papa Francesc i la laïcitat de l’Estat, El Pregò 459-460). Francesc calla sobre les parelles homosexuals i avortaments, però denuncia que «gent sense escrúpols i que han perdut tot esperit d’humanitat condemni tanta altra gent a la misèria...» (Josep Lligades, Foc Nou, nº 461) Confiem que l’Esperit guiï les decisions de Francesc i l’Església sigui cada cop més, un espai del Regne.

Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada