diumenge, 17 d’octubre del 2021

LES AMBICIONS DELS DEIXEBLES*

 Marc ens presenta les dificultats que tenien els deixebles per entendre a Jesús. Ells pensaven en un Messies polític, i esperaven poder disfrutar del seu poder...

Una situació que es manté al llarg de la vida de Jesús. Es pot veure en el que escriuen els evangelistes al respecta: (Mateo 18, Mateo 23, Marcos 9, Lucas 9, Lucas 22).

Jesús ho deixa clar en l’evangeli d’avui: «Qui vulgui ser important enmig vostre, que es faci el vostre servidor, i qui vulgui ser el primer, que es faci l'esclau de tots» (Mc 10.43-44) Això es coherent amb el «testament» de Jesús (Vg Jn 12, 50), quan al principi de l’últim sopar Jesús renta els peus als deixebles, com un esclau.

 

Reflexió.- Aquesta lectura ens revela els costats més foscos de la nostra religiositat, que Jesús, el gran profeta, desemmascara, com el pecat ocult.

Els evangelis no dissimulen la mediocritat de les intencions dels dotze, i el poc que comprenen al Mestre.

Els deixebles es mostren com persones necessitades de conversió. Seguir a Jesús no significava una transformació automàtica dels valors i les expectatives. Anar amb ell, seguir-lo físicament, serà només el principi del seguiment espiritual.

Lluc, en els Fets dels apòstols, ens mostra els dotze disputant-se els primers llocs en l’últim sopar. Però les primeres comunitats, segons que explica el mateix Lluc, ja no tenen l’afany de superioritat dels uns sobre els altres. No es parla de «caps», ni de «sacerdots», ni de que  hi hagi «primers» en autoritat.

Els deixebles, en els evangelis tenen ànsies de poder, mentre que en els Fets dels apòstols ja es presenten «convertits»: ja han assumit que la seva funció és la de servir, com ho va fer el Mestre. Vol dir que han acceptat Jesús i la seva norma de conducta.

Aquest és el messianisme de Jesús. En el Regne els poders humans de domini no tenen sentit. Res de triomf espectacular, res de riqueses, res de manifestacions exteriors...

Nosaltres, i l’Església –comunitat de creients--, estem sotmesos al mateix procés de pecat i conversió.

L’espectacle exterior de l’Església sovint recorda les ambaixades dels grans emperadors antics, que s’aprofitaven dels honors del Senyor al qui servien, per tal d’exercir una autoritat sobre els demés que no els corresponia. L’Església sovint té la temptació, pel fet d’haver estat fundada per Jesús. I haver rebut la Missió de predicar-lo al món.

Tota una lògica humana que s’ensorra per dues consideracions. La primera: aquesta no és la lògica de Jesús, explicada en l’evangeli d’avui: «El Fill de l'home, que no ha vingut a ser servit, sinó a servir». (Mc 19,45).

I la segona consideració: l’Església és ambaixadora de Jesús només pel seu grau de conversió. Si l’Església es lliura per servir a l’alliberament de l’ésser humà, és l’Església de Jesús.

 

*.- Comentari a l’evangeli (Mc 10,35-45) escrit per: José Enrique Galarreta – Fe adulta. Veure original:  https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/391-marcos.html

Selecció i redacció: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada