dijous, 1 de desembre del 2016

EL CANVI CLIMÀTIC, REALTAT I AMENAÇA

La revista Oxfam Intermn, nº 38 ens fa conèixer, entre altres realitats, la de Burkina Faso i la República Centreafricana, afectades terriblement pel canvi climàtic que s’està produint. Burkina Faso és un país de l’Àfrica Occidental i «és un dels països més pobres del món». Amb un analfabetisme extrem (70% els homes i 85% les dones) els seus gairebé 17 milions d’habitants tenen una esperança de vida de 55,4 anys, i un nivell de pobresa del 46%

Burkina Faso va ser protectorat francès del 1896 al 1960 en que va aconseguir la independència. Durant més de seixanta anys França no es va preocupar d’organitzar-los coma país, i els van abandonar deixant-los-hi un govern inestable i l’emigració de centenars de milers d’homes i dones cap a la Costa de Marfil o Ghana en busca de treball.  

Ubicat a l’interior del con africà, sense accés al mar, a Burkina Faso es «viu exclusivament de l’agricultura i la ramaderia familiar». Acostumats a una «climatologia més o menys predictiva», ara resulta, que «el canvi climàtic, des de fa uns anys, juga capriciosament amb les seves collites i la seva gana. I és que últimament se’ls fa difícil saber si plourà o no, o quan ho farà; si la calor aprestarà més o menys, i si en definitiva, s’hauran de vendre els animals en l’època de la collita perquè aquesta no arribarà per alimentar la família».

Oxfam IntermónI denuncia que «el canvi climàtic afecta més als qui menys tenen». «Els països desenvolupats són els principals causants del problema i són ells els qui haurien de proporcionar recursos per tal de minimitzar la vulnerabilitat enfront de les sequeres i les inundacions», que en aquell territori provoquen que «un 10% de la població pateix gana crònica i un 50% visqui en la pobresa».

La situació en els països dits del tercer món s’agreuja a mesura que avança el canvi climàtic.  Estem davant d’un problema humanitari de gran calat, un repte de primer nivell que reclama ajuda. Si els països rics occidentals no frenen l’emissió de gasos contaminants, segons dades d’ACNUR, «en el proper mig segles hi haurà entre 250 i 1000 milions de persones que hauran de deixar les seves llars i els seus mitjans de vida» i incrementar el nombre de migrants en busca d’una vida millor. Entretant, els governs i líders mundials els qui poden posar fre al canvi climàtic es conformen reunint-se de tant en tant per a prendre acords, però que després no compleixen. «són incapaços d’oferir finançament suficient que permeti una adaptació [de les infraestructures] i pal·liar els danys i les pèrdues». Segons càlculs d’Oxfam Intermón, «Espanya hauria d’aportar 482 milions d’euros en la lluita contra el cavi climàtic pels anys 2015-2018, dels quals només n’ha fet efectius un 1% i sembla [que el govern] no estar disposat a lliurar-ne més de 143» Tanmateix, és el que fan països com els EUA i altres de l’UE.   

«El món s'està tornant irrespirable», si no s’evita que la temperatura mitjana del planeta pugi més de 2 graus centígrads, en els propers vint anys. En això es va centrar l’«objectiu acordat a la cimera de París». No fer-ho, afectaria greument, no només els homes i dones dels països pobres, també ens afectarà a la resta. En una conferència sobre el canvi climàtic pronunciada pel cap dels serveis meteorològics de TV3, Tomás Molina, a l’Arxiu Nacional de Catalunya, ha assegurat que no només els governs poden i han de lluitar contra aquesta amenaça, també «passen per normalitzar les nostres actituds de consum energètic».

Si no ens preocupa el què els està passant als habitants de Burkina Faso, i a tants altres pobles que viuen pendents de la climatologia, pensem en el futur que ens espera a tots, si no col·laborem a fer que el planeta sigui sostenible.  

Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada